Zondagavondcolumn van Jan: ‘Over lulkoek, prietpraat en palaveren’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Over lulkoek, prietpraat en palaveren

Ontdek ik toch één of ander kulverhaal voor de opinievergadering zeg! Een vergadering waar de dames en heren van de gemeenteraad opinies – in gewoon Nederlands meningen – uitwisselen. Een vuistdik pak nu met bijlagen over dienstverlening en informatievoorziening wel te verstaan, oftewel hoe ga ik met de burgers om. Ik zou zo zeggen; fatsoenlijk en dan ben je klaar. Maar nee, eerst een gevaarte aan moeilijke woorden en nog moeilijker taalgebruik. Je moet immers de burger waar je voor zit, niet te wijs maken. Maar vooruit, een stukkie uit de samenvatting dan: ‘bla bla bla bla bla…….. in een dynamisch Ambitieplan waaraan de komende jaren nieuwe projecten worden toegevoegd op basis van wetgeving, prioriteiten en ambities raad en hetgeen door onze klanten (inwoners, bedrijven, overige betrokkenen) wordt ingebracht……… bla bla bla bla bla’.

Nou dat dorpsgericht werken gaat het dus druk krijgen. Nu is er in Breda een meldpunt voor moeilijke woorden, moeilijk taalgebruik en dergelijke prietpraat, maar daar heb ik hier nu niets aan. Drimmelen heeft zo’n meldpunt niet. Ik denk dat ze dat niet willen. Wordt het nog drukker bij dat dorpsgericht werken. Zou overigens wel een goede vraag zijn aan het dagelijks bestuur van de gemeente om zoiets in te richten. Toegegeven, zo’n vraag is van een ander, zelfs hoger en beter niveau, als die lulkoek (bladzijde 564 van het Groene Boekje, Woordenlijst Nederlandse Taal) in de vraag door de fractie van de Lijst Harry Bakker over het eeuwigdurende palaveren over de Haven en de Schans in Terheijden wat niks is, niks wordt en nooit wat zal worden.

Maar goed, terug naar het ‘Ambitieplan Dienstverlening en Informatievoorziening’ zoals het stuk is getiteld. Heb mij erin vastgebeten, maar rap weer losgelaten. Niet doorheen te komen, te ploegen of te akkeren. Maar ik ben gewend om dergelijke zooi te doorgronden en sla ook nu weer al het moeilijke gedoe over, op zoek naar de conclusies en aanbevelingen. Dikke pech, staan er niet in. Wel iets over de vervolgprocedure zoals: ‘Na vaststelling van het Ambitieplan 2020 zal jaarlijks een geactualiseerd Ambitieplan ter vaststelling aan de Raad worden aangeboden’. Wordt vervolgd dus tot in de eeuwigheid. Anders gezegd: ‘we palaveren lekker verder, ouwehoeren er verder op los en worden er nog voor betaald ook’.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl