Zondagavondcolumn van Jan: ‘Terheijden Airport’, het moet niet gekker worden

Iedere zondag verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Terheijden Airport’, het moet niet gekker worden.

Terheijden heeft sinds kort een startbaan en een aanvliegroute via Wagenberg richting Made. Ben je lekker snel op het gemeentehuis voor… weet ik wat. Maar dat doet er nu niet toe of wel dus? Het gaat over het stuk Lageweg tussen de Ruitervaartseweg en de Hooge Vaartkant /Molenpad. Pas aangelegd, lekker breed gemaakt, van nieuw en vers supersnel asfalt voorzien in de kleuren rood en zwarte middenbaan compleet met markeerlampjes in de grond. En daar bovenop geen simpel geverfde fietsjes, maar dikke plakken van een fiets om dit te benadrukken. Ik miste alleen het bekende blauwe ronde bord met als aanduiding ‘fietspad.’ Je zou denken de hele inrichting is aangelegd en de verwachting is gewekt – alsook de indruk – als tweerichtingsverkeer voor uitsluitend fietsen. Het blauwe bord zeker vergeten? Zeker en vast. Wat doen die aanstormende en aanvliegende auto’s dan daar op dat ‘fietspad’? Antwoord: Bestemmingsverkeer toegestaan volgens een onderbord bij het verbodsbord verboden voor auto’s. Geen blauw bord dus met een fietsje. Nou, daar ben je mooi lekker mee.

Nu was het altijd een zootje voor wat betreft het bestemmingsverkeer en als wandelaar of fietser moest je dan ook regelmatig de berm induiken om niet ondersteboven gereden te worden. Allemaal bestemmingsverkeer. Zo hé. Nu is de zaak verbreed, het verbodsbord en uitzondering bestemmingsverkeer is er nog steeds, alsook het wegduiken in de berm door de voetgangers en hoofdschuddende fietsers die in de verkeerde veronderstelling zijn gebracht door de prachtige aanleg. Het idee dus: ‘ik rij op een fietspad’, lekker veilig toch met voorbij razende auto’s, trekkers en veel meer? Volgens de gemeente is de auto en zo, er als gast. Lekker zo’n gast als bestemmingsverkeer met een vet vraagteken. Dus geen echt fietspad waar ook voetgangers welkom zijn. Ja dag! Het simpel voor alles en nog wat afsluiten en uitsluitend toegang voor fietsers incluis bakfietsen en e-bikes, was denkelijk te hoog gegrepen des gemeentes. Is een echte slimmerik geweest, een gestudeerde dus. Over wat?: Nou, dat wat de eerste de beste boerendingus snapt.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl