Zwemmen voor de Maarten van der Weijden Foundation op 23 juni in Made

Op zondag 23 juni kun je meezwemmen voor het goede doel. Diverse partijen, met als kartrekkers Ad en Monique Verkooijen uit Hooge Zwaluwe, hebben een zwemevenement georganiseerd om geld in te zamelen voor de Maarten van der Weijden Foundation, voor het onderzoek naar kanker. Vraag familie, vrienden, kennissen en collega's om je te sponsoren en zwem tussen 09.30 en 10.30 uur zoveel mogelijk baantjes in zwembad De Randoet.

Het persoonlijke verhaal van Ad Verkooijen, zoals deze op de Facebookpagina 'Wij geven alles, zwemmen jullie mee?' staat:

"Het is al weer 5 jaar geleden dat de maag/lever/darm specialist na de eerste scan ons "unne hele boterham moest vertellen", zoals dat in het Vlaams klinkt. Hij vertelde ons dat ik een NET-tumor in mijn buikholte had en dat dit een zeldzame vorm van kanker is. Ik moest geopereerd worden en ze zouden proberen om zoveel mogelijk (inclusief de tumor ter grootte van een mandarijn en een groot stuk dunne darm) kwade cellen weg te halen. De operatie was zwaar, maar zeer geslaagd, want alle kwade cellen, inclusief de tumor en dunne darm konden verwijderd worden. De NET kanker was ook uitgezaaid naar mijn lever en hier zaten meer dan 20 letsels (mijn oncoloog praat over letsels, want dat klinkt toch prettiger dan uitzaaiingen). Deze "letsels" kunnen helaas niet verwijderd worden, maar hiervoor moet ik iedere 4 weken naar het UZA voor een injectie om ze onder controle te houden.

De ziekte en behandeling zorgen er voor dat je eigenlijk continue moe bent en erg weinig kunt, tenminste, niet meer de extreme dingen die je vroeger kon. Marathons en hele triathlons waren mijn ding om voor te trainen. Niets was te zwaar …… tot het moment dat je ziek wordt en bijna niets meer kunt, zonder dat je dagenlang uitgeteld bent, nadat je iets meer gedaan hebt dan je eigenlijk aankunt. Twee jaar geleden is ons ma overleden aan de gevolgen van kanker en ze heeft me heel veel kracht meegegeven om deze ziekte te dragen en me er doorheen te slaan. Als je de diagnose kanker krijgt dan stort je wereld in en krijgen je naasten het ook een klein beetje. Alles wordt op jou "nieuwe" leven aangepast, zoals ziekenhuisbezoeken, vermoeidheid enz., enz. en daar moeten je naasten ook weer een plekje in vinden. Even geleden keek Nederland massaal naar het programma "Sta op tegen kanker" en heeft iedereen kunnen zien wat deze ziekte met je doet. Daarom is het zo belangrijk dat er onderzoek gedaan kan worden naar deze ziekte (in welke vorm dan ook) en daar is heel veel geld voor nodig.

Vroeger was een kilometer zwemmen voor mij een stukje inzwemmen, maar tegenwoordig is dat eigenlijk niet te doen. De actie "Wij geven alles, zwemmen jullie mee?" organiseren we voor de Maarten van der Weijden foundation en we willen Maarten heel graag een prachtig bedrag schenken voor onderzoeken naar deze verschrikkelijke ziekte. Zwem daarom mee in Made op 23 juni a.s. Voor inschrijving kunt u terecht op https://inschrijven.nl/form/2019062300817-nl. Inschrijven kan t/m 14 juni a.s. Zelf ga ik de kracht, welke ik van mijn moeder gekregen heb gebruiken om op 23 juni 1000 meter te zwemmen. Zal erg zwaar worden, maar opgeven is in dit geval geen enkele optie. We hopen jullie allemaal te zien in Made."

Beelden bij dit artikel