22-jarige Mandy uit Lage Zwaluwe zet zich vanaf september in als vrijwilliger voor I Care, Zuid-Afrika

Mandy van Steeg, 22 jaar, uit Lage Zwaluwe, komt ons breed glimlachend tegemoet gelopen na het buitenconcert van Alliance. De muziekvereniging zal het vanaf september een aantal maanden zonder de enthousiaste klarinet-speelster moeten zien te rooien, want dan vertrekt Mandy naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan I Care, een bijzonder opvoedkundig project waarbij kinderen de basisprincipes van het leven leren.

"Er zijn natuurlijk meerdere jongerenreizen die naar Zuid-Afrika vertrekken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Voor dit project vertrek ik in principe helemaal alleen en hieraan nemen alleen mensen van 21 jaar of ouder deel", vertelt Mandy zichtbaar trots. "Het project bestaat uit drie fases. In de eerste fase gaan we letterlijk de straat op om kinderen te ontmoeten en hen te vertellen over het Hope Center en hen uit te nodigen om deel te nemen aan het traject. Maar niet alleen de kinderen overtuigen is hierin belangrijk, ook de voorlichting aan de lokale bevolking en aan toeristen is een essentieel onderdeel. Veel mensen vinden straatkinderen zielig en geven hen daarom geld. Hiermee houd je het probleem echter alleen in stand. Door middel van voorlichting en informatie kunnen we er voor zorgen dat kinderen zich melden bij bijvoorbeeld het Hope Center, om een betere toekomst te kunnen creëeren."

Fase 2 bestaat uit een intensief programma waarbij de kinderen 3 maanden begeleid worden bij voor ons 'simpele' aspecten, zoals persoonlijke hygiëne. Hoe poets je bijvoorbeeld je tanden? Hoe verzorg je jezelf? Maar ook het oplossen van conflicten zonder fysieke uitspattingen en communicatie zijn onderdelen van het programma.

In fase 3 wordt er gekeken naar de thuissituatie. Is deze goed genoeg om naar terug te keren of is een andere leefomgeving misschien toch beter? Wanneer dat laatste het geval is, worden er opvanggezinnen gezocht, waardoor de kinderen niet terug keren in hun oude gedrag en helaas vaak verslavingen.

Tijdens ons gesprek komen verschillende mensen naar Mandy toe om haar te herinneren aan haar spaarvarken, die zij voor de gelegenheid bij het buitenconcert van Alliance heeft neergezet. "Alle beetjes helpen en ik ben ontzettend blij met alles wat er tot nu toe al gedoneerd is." Een groot compliment maakt Mandy hierbij naar verschillende lokale bedrijven. Zo heeft Bakkerij Bakker een speciaal koekje gebakken en heeft Eetcafé Hier is 't een speciaal gerecht op de menukaart geplaatst. Van beide initiatieven gaat een gedeelte van de opbrengst naar het project. "Zelfs de tandarts heeft speciale poetspakketjes samengesteld die ik mee kan nemen om spelenderwijs het tandenpoetsen te kunnen leren. Ik merk nu pas hoe verbonden ons dorp eigenlijk is en hoe belangrijk de kracht van het persoonlijke contact is".

Maar liefst € 1000,00 is er al opgehaald voor I Care! Een prestatie waar zowel Mandy als iedere bijdrager enorm trots op mag zijn. "Mijn eigen onkosten zijn gedekt, daar heb ik zelf het afgelopen jaar hard voor gespaard. Het geld wat wordt opgehaald, wordt voor een deel besteed aan trainingen van twee nieuwe werknemers en voor een deel aan het verzorgen van een opleiding voor kinderen die het project doorlopen hebben. Om hen een nieuwe toekomst te bieden."

Terwijl inmiddels de schemer valt en we ons gesprek langzaamaan afronden, vraagt Mandy ons of we willen vermelden dat ze langs deze weg alle mensen die tot nu toe al iets hebben bijgedragen, ontzettend wil bedanken. Haar stralende lach laat ons haar trots en haar passie zien voor het avontuur waar ze aan gaat beginnen.

KijkopDrimmelen zal Mandy blijven volgen gedurende haar reis en wenst haar ontzettend veel succes en wijsheid toe in de periode die haar leven zal verreiken.
 

__

Wilt u ook uw steentje bijdragen? Dat kan natuurlijk!
U kunt een donatie doen op rekeningnummer: NL59 RABO 1025 7396 55  t.n.v.  M.D. van Steeg, die speciaal voor dit project geopend is. Iedere gift is natuurlijk van harte welkom.