Afpakteam neemt in Drimmelen een speedboot ter waarde €40.000 in beslag

Jachthavens zijn kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel en witwassen. Er is vaak sprake van een gebrek aan permanent fysiek toezicht. Mede tegen deze achtergrond is momenteel – in het kader van het verbreden van de éénoverheidsaanpak tegen ondermijning naar een brede maatschappelijke beweging – ondermijnende criminaliteit op en rondom recreatieve jachthavens een van de speerpunten.

Doel is om de jachthavens in dit kader een helpende hand toe te reiken. Er wordt samen met de sector gekeken naar innovatieve manieren om de weerbaarheid te vergroten, evenals de integrale samenwerking van de daarbij betrokken diensten te intensiveren.

Hiernaast is het belangrijk dat gebruikers en personeel er bewust van zijn dat zij kunnen bijdragen bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen gebruikers van de haven anoniem melding maken via Meld Misdaad Anoniem 0800-0700. 

Het integraal afpakteam is een team van medewerkers van de politie, Belastingdienst en gemeente. In samenwerking en verbinding met elkaar proberen zij zoveel mogelijk crimineel geld en vermogen af te pakken via een strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke weg. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude.

(Bron en foto: Politiewoordvoering Zeeland/West-Brabant)