Alles gegeven en 3000 euro opgehaald voor Maarten van der Weijden Foundation

Vijf jaar geleden kreeg Ad Verkooijen uit Hooge Zwaluwe van de maag-, darm- en leverspecialist het nieuws te horen dat hij een NET-tumor ter grootte van een mandarijn in zijn buikholte had. Naast de tumor, moest er ook een groot stuk van de dunne darm verwijderd worden. Een zware operatie volgde, waarbij de tumor evenals het stuk dunne darm succesvol werden verwijderd, maar de zeldzame vorm van kanker had zich uitgezaaid naar Ad's lever. Deze 'letsels' (de oncoloog vindt letsels prettiger klinken dan uitzaaiingen) konden operatief niet verwijderd worden en om die reden is Ad nog altijd onder behandeling in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en krijgt hij om de 4 weken injecties om de letsels onder controle te houden.

Voor Ad betekenen deze injectes dat hij in feite continu moe is en niet meer de dingen kan doen die hij vroeger wel kon. Ad trainde voor en deed mee met triathlons en marathons en heeft dus kilometers gezwommen. De actie van Maarten van der Weijden om de Elfstedentocht te zwemmen, maakte diepe indruk op Ad en het liefst had hij zélf meegezwommen, maar vanwege verminderde weerstand en de drukte in het water, is het voor Ad onmogelijk om in het open water mee te zwemmen. Dat bracht hem op het idee om het evenement 'Wij geven alles, zwemmen jullie mee?' op te zetten, samen met zijn vrouw Monique. 

De oorspronkelijke bedoeling was dat er twee zwemmogelijkheden plaats zouden vinden. Eén in het Markkanaal in Terheijden en één in De Randoet in Made. Helaas werden de juiste vergunningen niet op tijd afgegeven om in het Markkanaal te zwemmen en om die reden zwommen 37 deelnemers gisteren in het zwembad in Made. Zij konden zichzelf laten sponsoren om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker en konden kiezen om 200, 500 en 1000 meter te zwemmen. Een uur lang zwom Ad zelf ook mee en hij haalde maar liefst een afstand van 2500 meter!

Het begrip 'startschot' werd wel erg letterlijk genomen met de opening door Jos Voermans. Jos speelt op de doedelzak en krijgt daarvoor les bij Ad. Verkleed als Schot, opende Jos het zwemevenement na de één minuut stilte, door het spelen van de nummers 'Waarheen, waarvoor' en 'Wij houden van Oranje'. Na het startschot namen de jongeren van De Gangmaokers de muzikale begeleiding over en speelden vrolijke noten om de zwemmers een hart onder de zwembroek te steken. 

Alle deelnemers ontvingen een heliumballon die zij om de middel konden binden tijdens het zwemmen. Een mooi gezicht om al die ballonnen boven het water te zien zweven, wat een diepe indruk maakte bij het lezen van de boodschappen. Mensen mochten namelijk iets persoonlijks op de ballon schrijven, waarom zij meededen aan deze beproeving. Een groene ballon zweeft voorbij, met daarop: 'Deze is voor Jan, Ed en Teddy'. Op de oranje ballon daarachter staat: 'Ik doe dit voor Adje, maar ook voor mezelf'. Op de ballon van Ad zelf staat de leus: 'Op eigen kracht'. Een feestelijk en indrukwekkend beeld tegelijk. 

Dankzij Ad en Monique, dankzij alle andere zwemmers en dankzij Optisport die het zwembad gratis ter beschikking stelde, is er een bedrag van 3000 euro opgehaald voor het onderzoek naar kanker. U kunt zelf ook nog uw steentje bijdragen voor het goede doel. Doneren kan via deze directe link: https://www.11stedenzwemtocht.nl/participant/?fbclid=I.

De foto's die wij gisteren in het zwembad maakten, bekijkt u in de fotoslider boven dit artikel. Een opname van het startschot gegeven door Jos Voermans, bekijkt u direct hieronder.
https://www.youtube.com/watch?v=50x4g9DRSUk

*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto's geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken.

Beelden bij dit artikel