Als Bukkum niet naar het biljart kan, dan komt het biljart wel naar Bukkum

Bijna elke vrijdagavond was het vaste prik in ’t Kleine Cafeetje in Hooge Zwaluwe: een potje biljarten. De ene vrijdag met z’n drieën, de andere vrijdag met z’n tienen. Door het coronavirus is dat helaas niet mogelijk, maar de biljarters missen elkaar heus wel. Om hun vriend, Louis – d’n Bukkum, Bukkie – van Suijlekom een hart onder de riem te steken én om eindelijk een coronaproof potje te kunnen biljarten in de frisse buitenlucht, werd het hele biljart gewoon naar Lage Zwaluwe vervoerd.

Johan, Louisette, Marcel en Eric tilden het biljart van Johan en Louisette uit ‘de schuur’ in de vrachtwagen van Marcel, namen keus, ballen en spelonderdelen mee, plaatsten in de vrachtwagen wat stoelen en koelkasten mét inhoud en reden van Hooge naar Lage Zwaluwe. Zij wilden hun vriend Louis, die door bekenden ‘Bukkum’ of ‘Bukkie’ wordt genoemd, hiermee verrassen. Louis kan best wel een opsteker gebruiken, vertelde één van de mannen ons. Dát zijn dus echte vrienden te noemen. Bukkum was nog op de vrijdagmiddagharingparty op zijn werk, toen de mannen en Louisette het biljart plaatsten, waterpas zetten en inrichtten. Een foto bij het biljart werd naar Bukkum gestuurd, maar die geloofde het niet. “Ik zei tegen mijn collega: ‘dat kán toch niet waar zijn’. Ik zat nog eens naar mijn telefoon te kijken, toen kwam er nog een foto met m’n eigen boot op de achtergrond, ja toen stapte ik toch maar even op m’n fietsje om te gaan kijken”, aldus Louis. “Dit is toch wel écht heel erg gaaf.”

De zus van Louis, Gerda, en haar man Jan kwamen ook even kijken en een pilsje meepakken. Een auto reed langs het biljart, waarop één van de mannen gekscherend riep: “Dat is toch normaal in De Zonzeel ook niet dat er auto’s door de biljartzaal rijden? Wat is dit nou?”. Vele (flauwe) grappen vlogen heen en weer, er werd hard gelachen en toen de parasol van Bukkum tevoorschijn werd gehaald, was het compleet. Het gammele en half gescheurde ding wilde niet open, waardoor Louisette en Bukkum samen onder het verstofte doek verdwenen om op onderzoek uit te gaan, tot grote hilariteit van de anderen. Of dit helemaal coronaproof is, weet uw redactie niet, maar wat wij wel weten is dat het na zo’n lange, bizarre coronatijd heerlijk is om zulke vrienden weer bij elkaar te kunnen zien staan en genieten van elkaars gezelschap, een pilsje en een potje biljarten.

Beelden bij dit artikel