Amber Spruijt uit Made op 13-jarige leeftijd overleden

Amber Spruijt werd geboren op 9 oktober 2005 met een gaatje tussen haar twee hartkamers. Zij werd daaraan geopereerd toen zij drie jaar was, maar de operatie ging fout en Amber raakte meervoudig gehandicapt. In haar rolstoel is ze opgegroeid, in een gezin vol liefde. Ambers zusjes deden aan majorette, iets wat Amber ook heel graag wilde. Alles werd op alles gezet en de vereniging Doskonale in Breda, waar haar zusjes lid van zijn, gaf gehoor: Ambers droom kwam uit, ze mocht deelnemen aan een routine van anderhalve minuut én ontving een beker van de Brabantse Bond. Haar intense blijdschap leidde tot de oprichting van ParaDoskonale; een vereniging die majorettelessen geeft aan mensen met een beperking. De eerste lessen werden gegeven in juni 2018, het eerste optreden, dat tevens een landelijke primeur was, in juni 2019.

Eind augustus werd Amber ziek, waarna ze in het ziekenhuis kwam te liggen. Na slechts 13 dagen waarbij haar gezondheid op en neer ging, is Amber op woensdag 11 september overleden. Het woord dat als eerste bij ons opkomt als wij aan Amber denken, is 'vrolijk'. Vandaar dit eerbetoon, met de foto van de opening van ParaDoskonale in De Amerhal in Made. Haar lach, haar strijdlust en haar doorzettingsvermogen, evenals die van haar gezin, zijn bewonderenswaardig. ParaDoskonale zal dan ook blijven bestaan in haar nagedachtenis. Wij wensen de naasten van Amber veel kracht en sterkte toe in de tijd die komen gaat.

Wilt u meer lezen over het leven van Amber? Haar vader Michel heeft vanaf de dag van haar operatie toen ze 3 jaar was, tot aan haar laatste dagen in het ziekenhuis begin deze maand, een levensdagboek bijgehouden. U vindt deze verhalen via de website www.amber-spruijt.nl.

Beelden bij dit artikel