Bewoners De Wijngaerd spelen eerste spelletjes op BeleefTV

Vorige week heeft u op KijkopDrimmelen al kunnen lezen dat de woonzorgcentra in Lage Zwaluwe, Terheijden en Made een BeleefTV cadeau krijgen van de gemeente. Gisteren namen de bewoners van De Wijngaerd het allereerste digitale activiteitenscherm in gebruik, nadat Dennis de Wit de BeleefTV binnenrolde. Memory spelen, oude liedjes zingen en foto's kijken: het kan allemaal met het apparaat op wieltjes.

"In 2015 zijn we begonnen met het ontwikkelen van de BeleefTV toen een woonzorggroep ons daarom vroeg. Inmiddels hebben we al 350 BeleefTV's mogen produceren, waaronder zelfs zo'n 20 in België. Op de BeleefTV is het mogelijk om 'gewone' televisie te kijken, ermee op internet te gaan, je kunt er een laptop of Ipad op aansluiten en er zitten drie pakketten op: de fijne motoriek; dus het aanraken en om leren gaan met het touchscreen scherm, het pakket met beelden en liedjes van vroeger om met elkaar leuke herinneringen op te halen en het familiemenu met allerlei spelletjes, zodat wanneer de bewoners bezoek krijgen, zij met hun kinderen of kleinkinderen interactie kunnen beleven", aldus Dennis. 

Volgens wethouder Harry Bakker is onder andere Loes Welten één van de initiatiefnemers van de BeleefTV. Loes, zelf werkzaam bij De Ganshoek in Lage Zwaluwe, is sinds dit jaar actief als raadslid voor de partij LHB. "De raad en het college hebben samen gesproken over de BeleefTV en toen bleek dat er genoeg geld was voor de aanschaf, is met elkaar besloten het gewoon te doen", aldus Bakker. 

Directeur van De Wijngaerd, Bas Vos, is ook erg blij met het nieuwe digitale hebbeding. "De BeleefTV stimuleert onze bewoners en draagt bij aan een langere mentale fitheid. Wij zijn erg blij met het cadeau van de gemeente en wij kunnen hier veel dingen mee doen. Anita Voermans is als activiteitenbegeleider zeer betrokken bij dit project en zij zal de BeleefTV tevens inzetten bij de dagelijkse besteding van de bewoners."

En Anita zelf? Die deelde overheerlijke slagroomsoesjes uit om de komst van het digitale speelscherm te vieren! Waar eerst 4 bewoners rondom het scherm zaten, kwamen er steeds meer nieuwsgierige mensen een kijkje nemen. Toen de redactie van KijkopDrimmelen De Wijngaerd verliet, zaten er wel 15 mensen om het scherm heen, die luidkeels in koor zongen: 'Oooo, wat ben je mooi. Dat heb ik in jaren niet gezien, zo mooi, zo mooi!'

Beelden bij dit artikel