Bord Liniecrossers onthuld

Twee routes gebruikten de liniecrossers in het laatste oorlogsjaar om vluchtelingen, medicijnen en krijgsinformatie over te brengen van het bevrijde zuiden naar het nog bezette noorden en vice versa. Routes die over de Amer en via de Biesbosch liepen. De crossings werden 's nachts, en bij voorkeur in nachten zonder maanlicht, uitgevoerd.

Een beeld van de Liniecrosser staat er al aan de Ameroever nabij de haven van Lage Zwaluwe en ook is er een lespakket dat op basisschool De Grienden wordt gebruikt om de geschiedenis van de Liniecrosser levend te houden.

De school heeft het beeld ook geadopteerd en daarom waren leerlingen gisteren uitgenodigd voor de onthulling van het nieuwe infobord. Dat deden ze samen met burgemeester Gert de Kok, Mark de Leeuw en leden van de stichting, door aan een touw te trekken waardoor de 'verpakking' van het bord werd verwijderd.

Startsein hiervoor gaf Martin Hoevenaar, zoon van Liniecrosser Koos Hoevenaar, met een fluitsignaal. Het bord werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit Samen aan de Slag, de plaatsing en de aanleg gesponsord door Gebr. De Leeuw uit Oosterhout.

Beelden bij dit artikel