Coen en Toos Heil-Hofman uit Lage Zwaluwe 60 jaar getrouwd

Vandaag zijn Coen en Toos Heil-Hofman uit Lage Zwaluwe 60 jaar getrouwd. Coen, geboren in Hooge Zwaluwe, zag Toos, geboren in Lage Zwaluwe, voor het eerst aan de waterkant in 1953, net na de watersnoodramp. Coen kwam daar regelmatig met zijn vriendenclub en Toos wandelde daar even zovaak. Toos was net 15 jaar, Coen was 17 jaar toen de vonk tussen de twee oversloeg.

Toos vertelt ons: “Vroeger ging dat heel anders dan nu. Het heeft een jaar geduurd voordat hij bij ons thuis kwam. Mijn ouders wisten wel dat ik een vrijer had, zo heette dat vroeger hè?!”, zegt ze met een brede lach. “Samen slapen was er niet bij hoor, dat gaat tegenwoordig veel makkelijker. Wij hadden vroeger thuis een zoldertje, waar een bedje voor hem werd opgemaakt. En we kregen de kans niet om stiekem bij elkaar te kruipen hoor!”. Omdat Coen en Toos nog zo jong waren, stapten zij pas na een verkeringstijd van zeven jaar in het huwelijksbootje op 3 maart 1960. Zij trouwden die dag zowel op het stadhuis in Hooge Zwaluwe als voor de kerk in Lage Zwaluwe. Het was die dag precies hetzelfde weer als vandaag, zo weet Toos nog goed; het was droog en pas toen de trouwerij klaar was, begon het te spetteren.

In hun huwelijk, mochten Coen (84) en Toos (bijna 82) drie kinderen krijgen, Ans, Willem (Wim) en Anton, die hen vervolgens acht kleinkinderen gaven, Marcel, Stefanie, Davy, Naomi, Ruben, Sophie, Estelle en Alicia. Ook zijn Coen en Toos al verrijkt met drie achterkleinkinderen, Milou, Olivia en Raven, en wordt de vierde in april verwacht. Een rijkdom, zo zegt Coen: “Ik ben rijk dankzij mijn vrouw, mijn kinderen, mijn kleinkinderen en mijn achterkleinkinderen. Trouwens ook met mijn schoonzoon Mari en mijn schoondochters Miranda en Larissa. Iedere zondag komt de familie op visite. Ze zijn er nooit allemaal tegelijk, maar soms zitten we hier wel met 15 tot 19 personen!”. Ans is de eerstgeborene in het gezin Heil en zij kwam ter wereld aan de Nieuwlandsedijk in Lage Zwaluwe, waar Coen en Toos na hun huwelijk boven een winkel woonden. Voor Coen’s werk als asfaltmachinist, verhuisde het jonge gezin naar Rotterdam, waar zij 3,5 jaar hebben gewoond en waar zoon Wim is geboren. Na het uitstapje naar Rotterdam, is het gezin weer terug naar de Nieuwlandsedijk verhuisd, alwaar jongste zoon Anton is geboren.

Toen de kinderen wat groter waren, is ook Toos gaan werken. Zij zat een tijdje in de gezinszorg, heeft nog een poosje bij Bloemist Blokland gewerkt en vond haar voldoening in vrijwilligerswerk in en voor de kerk. Ook is Toos al 35 jaar lid van de Vrouwenvereniging. Nog altijd komen zij om de 14 dagen op woensdagavond bij elkaar om bingo te spelen, een spelletje te doen, een keer te gymnastieken, of zorginstelling Thebe of de Heemkundekring komen voorlichting of een presentatie geven. De Vrouwenvereniging kan met 11 leden wel wat nieuwe aanwas gebruiken, iets waarvan Toos niet denkt dat het zal gebeuren: “Ik ben de op één na jongste”, lacht ze. “Ik word aanstaande zondag 82 jaar, er is er dan nog één onder mij, maar de oudste is 93. Mocht iemand zich aan willen sluiten, is zij natuurlijk van harte welkom. Volgende week woensdag (11 maart) komen we weer samen in verenigingsgebouw Ons Belang, Kerkstraat 47, van 19.30 tot 21.30 uur.”

Naast burgemeester Gert de Kok, mocht het echtpaar vanmiddag ook bezoek ontvangen van het 50+ Regio Orkest Made. Coen is namelijk al bijna 24 jaar lid van het orkest en bespeelt de kornet (koperen blaasinstrument). Toos had het idee om als verrassing te vragen of het orkest een serenade wilde komen brengen, iets wat zij overlegde met haar dochter. Ans op haar beurt stelde haar moeder gerust en vertelde haar dat het allang geregeld was. Vanmiddag omstreeks 15.45 uur zette het orkest pal voor het huis van het diamanten echtpaar een serenade in en direct nadat zij klaar waren met spelen en alle leden in het huis van Coen en Toos een drankje dronken, begon het te spetteren. Voor Toos een herinnering aan hetzelfde weer op haar huwelijksdag.

KijkopDrimmelen mocht vanmiddag ook op visite komen bij Coen, Toos en hun familie en maakten aldaar een video van de serenade gebracht door het 50+ Regio Orkest Made. Deze bekijkt u direct hieronder, waar u ook onze foto’s kunt bekijken. Wij danken de familie Heil nogmaals voor hun gastvrijheid en wensen hen nog veel gelukkige en gezonde jaren samen toe!

Beelden bij dit artikel