De jacht naar sterren en planeten op het Dongemond college

Op zaterdag 4 maart bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom op het Dongemond college in Raamsdonksveer voor de landelijke Sterrenkijkavond. Leerlingen van de sterrenclub bedienen de kijkers van school die gericht staan op sterren en planeten. Het NOVA Mobiel Planetarium staat in de aula voor shows voor jong en oud. Ook is het mogelijk om het Dongemond Planetarium, een van de weinige digitale planetariums op een middelbare school in Nederland, te bezoeken.

Wat is er te zien?

Maan met kraters

De maan is enkele dagen voor het eerste kwartier. Met behulp van een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een kleine telescoop toont er vele tientallen of zelfs honderden. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op. Leerlingen helpen ook met het fotograferen van de maan met uw eigen mobiele telefoon.

Planeten

Aan de hemel zijn de planeten Venus en Mars goed te zien. Venus, met zijn dikke wolkendek, is te zien als een mooi maantje. Als binnenplaneet wordt Venus schuin van achter door de zon beschenen vandaar dat we niet het hele oppervlakte kunnen zien. Net als onze maan kent Venus schijngestalten en zien we het nu als een sikkeltje. Mars staat al weer wat verder weg maar met de grote kijker van het Dongemond college gaan we op zoek naar details op het oppervlak.

Orionnevel

We gaan in ieder geval een van de kijkers richten op de Orionnevel, een nevel waar op dit moment nieuwe sterren worden geboren. Door sterrenkundigen wordt veel onderzoek gedaan aan deze stervorming. Vanaf het schoolplein is het gebied goed waar te nemen en is het een juweeltje aan de avondhemel.

NOVA Mobiel Planetarium & Dongemond Planetarium

Op deze avond hebben we als bijzonderheid het mobiel planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. Dit planetarium bezoekt scholen in geheel Nederland om sterrenkunde activiteiten van scholen te ondersteunen. Vanaf 19.00 worden er shows gegeven van ongeveer 30 minuten. Het planetarium biedt plaats aan 30 personen. In het Dongemond Planetarium kunnen ongeveer 20 personen kijken naar de Full-Dome film “Extrasolar Planets”, een meervoudig bekroonde film en die in meer dan 150 planetariums wereldwijd draait.

Datum: zaterdag 4 maart 2017, vanaf 19.00

Plaats: Dongemond College, Collegeweg 1, Raamsdonksveer