De klas van 2022: 12 leerlingen wagen zich aan Ut Groot Mays Dikteej

Een klas met 12 leerlingen, menig leraar of lerares zou het een pies-of-keek vinden, maar déze 12 leerlingen wil niemand in de klas hebben; de leerlingen die zich aan het Mays Dikteej wagen. Gert, Henk, Michiel, Petra, Marieke, Demi, Erik, Alex, Jac, Luc, Marcel en Twan kwamen gisterenochtend bijeen in een klaslokaal van basisschool De Lage Weide, om onder bezielende leiding van Enrique & Co, meneer Cees en juffrouw Luciënda én regisseur Tim Verwaters, het beste Mays Dikteej ooit te maken.

Ut Groot Mays Dikteej is een onderdeel van carnaval 2022 en zal worden uitgezonden op Omroep Drimmelen. Gisteren vonden de opnames plaats, die door vier camera- en geluidstechnici van de lokale omroep vastgelegd werden. “Eigenlijk kan niemand het helemaal goed maken”, vertelt Luc Rullens, één van de leerlingen van klas 2022. “Dat is natuurlijk onbegonnen werk, maar het dictee zal worden nagekeken door Cees Ligtvoet, zelf voormalig leerkracht aan basisschool De Stuifhoek, dus we gaan het wél voor het ‘echie’ doen.” Het programma wordt gepresenteerd door het duo Enrique & Co (Erik van Gurp en Marco Jonkbloed) en het dictee wordt voorgelezen door huidig leerkracht aan De Lage Weide, Luciënda Beljaars. Om de twaalf leerlingen in het gareel te houden, heb je ook wel een echte leerkracht nodig die het overwicht heeft. Marcel gooit gevouwen vliegtuigjes door de klas, Jac heeft overal een bijdehante opmerking op en Alex weigert maar zijn vinger op te steken vóórdat hij iets zegt. Voornamelijk de meisjes in de klas houden zich keurig aan de regels, waarbij alleen Petra zich afvroeg of ze tijdens het dictee ook mocht gaan plassen als het nodig was. Al met al leverde het een hilarisch tafereel op, waarbij niet alleen de leerlingen, maar ook de presentatoren, de crew en zelfs meneer Cees en juffrouw Luciënda hun lachen niet konden bedwingen.


Voor een kort intermezzo tussen het dictee en de prijsuitreiking, verplaatste het bonte gezelschap zich naar de sportzaal van het Dongemond College om daar een gymles te ondergaan gegeven door Sam van den Dungen. Na de opnames van het dictee en het sportieve intermezzo, was het Prins Tommes die de beker kwam uitreiken aan de leerling die het dictee het beste gemaakt had. Wie de winnaar is, maken wij natuurlijk nog niet bekend, daarvoor moet u de uitzending tijdens carnaval gaan bekijken. Ut Groot Mays Dikteej wordt uitgezonden op carnavalszaterdag 26 februari om 18.00 uur en op carnavalsmaandag 28 februari om 21.00 uur. Ook tijdens het carnaval in mei zal het dictee uitgezonden worden, maar die uitzendtijden worden later bekend gemaakt.

Beelden bij dit artikel