Den Domp-fiasco 2? Raad besluit tot aankoop woonboot Lage Zwaluwe

Formeel bezien kun je als gemeente de eigenaar van de woonboot in Lage Zwaluwe niks dwingen. De woonboot is al jarenlang een doorn in het oog en hoewel hij er verveloos en slecht onderhouden bijligt, zijn er geen gronden om de eigenaar te sommeren daar iets aan te doen, laat staan hem dwingen de woonboot weg te halen uit de haven.

Diverse gesprekken met de eigenaar leverden niets op al staat deze wel open voor verkoop. Dat gaat de gemeente nu dus doen, de raad stemde er gisterenavond unaniem mee in. Unaniem betekent niet zonder zorgen want die werden er volop geuit. Zo vergezelde het CDA hun akkoord met 'pas op!' en Groen Drimmelen meldde verdeeldheid binnen de fractie maar ging schoorvoetend akkoord. Daarbij wel de aantekening dat er een boot gekocht wordt – een woning eigenlijk – met gemeenschapsgeld.

De Lijst Harry Bakker sprak over een lelijke pukkel in de haven van Lage Zwaluwe en tevens van een heel dure pukkel. Wethouder John van Oosterhout gaf in zijn beantwoording aan wel eens 'betere deals' te hebben gesloten. Over bedragen kon er geen openheid worden gegeven omdat die in vertrouwelijke bijlagen werden opgenomen.

Dat verdiende in meerdere ogen geen schoonheidsprijs en de opmerking over een tweede fiasco à la Den Domp dat op de loer ligt, viel daarom dan ook in de raadszaal. Toch kreeg het college groen licht van de raad om tot aankoop van de woonboot over te gaan. Dit tot grote vreugde van watersportvereniging De Noorderklip. Deze watersportvereniging popelt om het water dat vrijkomt als de boot weg is, over te nemen.

De Noorderklip zit te springen om aanlegplaatsen en de ervaring met deze meer dan vijftig jaar actieve vereniging is zeer positief. Het vertrouwen is volledig aanwezig dat deze botenbezitters van Lage Zwaluwe de haven een kwaliteitsimpuls zullen geven als de 'pukkel' wordt verwijderd.

Ook kan de watersportvereniging dan ook het clubhuis uitbreiden/aanpassen door de vrijgekomen grond waarover nu toegang van en naar de woonark nog plaatsvindt.