Digi-Taalhuis geopend in Theek 5 Made

Gistermiddag openden wethouders Hans Kuijpers en John van Oosterhout het Digi-Taalhuis in de bibliotheek in Made. Het taalhuis dat speciaal opgericht is ter ondersteuning van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en digitale vaardigheden, zal elke dinsdag openen tussen 14.30 en 16.30 uur.

Ernestine Schipper van de Stichting Lezen en Schrijven verzorgde het openingswoord, waarin ze Jan en Peter kort aan het woord liet. Beiden zijn laaggeletterd; Jan vanwege een gebrek aan educatie, "mijn ouders hebben mij uit gemak thuis gehouden van school dus ik heb nooit echt kunnen leren. Naarmate ik ouder werd heb ik tweemaal een baan moeten laten schieten omdat ik niet kon lezen en schrijven en toen heb ik besloten hulp te zoeken en naar school te gaan. Ik ben een overwinnaar". Peter heeft bij zijn geboorte zuurstoftekort gehad waardoor hij met alles iets meer moeite heeft dan andere mensen. Dit geldt dus ook voor lezen en schrijven. "Maar ik werk bij mijn broer en hij snapt precies hoe ik in elkaar zit en kan daar ook goed mee omgaan. Van de week heb ik een ongeluk gehad en bij schade komt er nogal wat papierwerk bij kijken. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me hebben geholpen bij het invullen. De bijscholing die ik heb gehad vind ik een verrijking, maar ik blijf wel altijd oefenen". 

Tijdens het spreekuur in het Digi-Taalhuis zijn er medewerkers aanwezig die kunnen helpen bij het vinden van informatie over bijvoorbeeld taalcursussen en/of -opleidingen in eigen gemeente. Daarnaast is er een ruime collectie studiemateriaal aanwezig om te oefenen en kunt u zichzelf aanmelden voor het volgen van een cursus of aanmelden om zelf taalvrijwilliger te worden om anderen te begeleiden. 

John van Oosterhout en Hans Kuijpers hebben alvast het goede voorbeeld gegeven. Na de officiële opening met het lekprikken van een ballon vol confetti, poseerden beide heren als ware ambassadeurs bij het lesmateriaal voor de foto van KijkopDrimmelen. 

Beelden bij dit artikel