Drimmelen heeft weinig grof huishoudelijk restafval, duidelijke link met tarieven

Landelijk wordt er per jaar gemiddeld 28 kilo grof huishoudelijk restafval ingeleverd per inwoner. In Drimmelen is dat aanzienlijk minder, zelfs minder dan de helft, met slechts 13 kilo per inwoner.

Vergelijkingen met omliggende gemeentes tonen aan dat de oorzaak moet worden gezocht in de tarieven. In Dongen wordt het meeste afval per persoon aangeboden, ruim 40 kilo! Tot een bepaalde hoeveelheid kunnen inwoners van Dongen dan ook gratis afval inleveren bij de milieustraat.

Moerdijk, ruim 28 kilo per persoon en Breda, ruim 22 kilo per persoon, scoren ook aanzienlijk beter dan Drimmelen. In die gemeentes is de milieustraat dan ook gratis voor inwoners. In Werkendam is grof huishoudelijk restafval ook gratis in te leveren, op herbruikbare huisraad na. Werkendam scoort ruim 19 kilo grof huishoudelijk restafval per jaar per inwoner.

Ook Geertruidenberg scoort met ruim 23 kilo per inwoner goed ondanks dat het tarief er € 0,08 per kilo bedraagt. Oosterhout komt nóg slechter uit de bus dan Drimmelen met 10,3 kilo per inwoner en het kan niet anders dan dat dit te verklaren is door het tarief van € 0,26 per kilo afval.

Drimmelen doet daar niet veel voor onder, het tarief bij onze milieustraat bedraagt € 0,21 per kilo grof huishoudelijk restafval. Het is niet erg aannemelijk dat inwoners van Drimmelen minder afval produceren dus de vraag is: brengt men het naar elders of wordt er misschien meer gedumpt?