Duurste project openbare ruimte in Drimmelen afgerond

Meer dan 3 kilometer riool werd er vervangen in het duurste project in de openbare ruimte in Drimmelen. De vervanging was hard nodig en voor aannemer Den Ouden een uitdaging omdat het gebied in de kern Lage Zwaluwe zich bevindt langs het oude dijklint. Zowel de oude dijk alsook de veelal oude huizen, vergden een speciale aanpak. Dit mede doordat een fors deel van het nieuwe riool niet in gemeentelijke grond, maar in die van particulieren is aangelegd.

Den Ouden uit Schijndel heeft daarom met alle betrokkenen afspraken gemaakt, een uniek proces. Behalve het riool werden er ook 71 putten vervangen en 186 huisaansluitingen vernieuwd. Verder zijn er ook drie dijkkruisingen gerealiseerd om de oostelijke en de westelijke zijde van het riool te verbinden. Twee daarvan zijn door middel van boren gebeurd, de derde middels open ontgraving. Tot slot werd er ook een extra pompgemaal met 140 meter nieuwe persleiding aangelegd.

'De tijdsspanne van een zwangerschap', zo vergeleek wethouder Jan-Willem Stoop de periode van aanleg. Die startte namelijk in maart van dit jaar maar daar gingen veel werkzaamheden aan vooraf. Zo startte het ontwerp en het overleg met grondeigenaren al in juli vorig jaar. Al met al sprak de wethouder van een geslaagde missie die dankzij Den Ouden bereikt werd omdat de winst aan de voorkant van het traject – de goede voorbereiding – zich uitbetaald heeft in het eindresultaat; 'Een rioolstelsel dat minstens 60 jaar mee kan' zo verzekerde Harm den Ouden.

Beelden bij dit artikel