Een 112-melding, en dan?

De brandweer Hooge en Lage Zwaluwe had nog nooit een oefening in een winkel gehouden vertelde teamleider Ron Nagtzaam bij de briefing. Een briefing met een aantal medewerkers, waaronder enkele BHV'ers, van het Jumbofiliaal in Lage Zwaluwe, over hoe de oefening aan te pakken. Het scenario luidde dat er enkele flessen schoonmaakmiddelen waaronder ammonia, gevallen waren waardoor er een chemische reactie ontstond.

Twee personen raakten hierdoor bedwelmd net als twee toegeschoten winkelmedewerkers. Het viertal lag in het gangpad op de grond. Volgens protocol werd de winkel ontruimd door de BHVérs en 112 gebeld. Op de vaste oefenavond van de brandweer kwam de melding maandagavond binnen op de kazerne, waar de aanwezige vrijwillige brandweerlieden niets vooraf wisten.

In de brandweerauto gezeten kregen ze antwoorden op diverse vragen over de aard van het ongeval en aantallen slachtoffers. Bij de supermarkt aan de Pastoor van Hooijdonklaan aangekomen, troffen ze buiten de winkel een flink aantal medewerkers en klanten die riepen en gebaarden dat er slachtoffers binnen lagen. Daarom betraden de hulpverleners mét gasmaskers en handschoenen het pand.

Na metingen van de lucht en de constatering dat geen van de slachtoffers direct in de plas chemicaliën lag, werden de vier snel naar buiten gesjouwd. De afgesproken douche om toch eventuele schadelijke stoffen af te spoelen, werd mede door het frisse weer toch maar afgeblazen. (Wat wel zonde is waar het foto's betreft red.) Met een ventilator voor de open winkeldeuren, werd de schadelijke lucht uit de winkel geblazen hetgeen een entree vol weggewaaide folders uit de rekken opleverde.

Tijdens de nazit en evaluatie constateerde teamleider Ron Nagtzaam dat het Jumbofiliaal in Lage Zwaluwe de veiligheidsvoorschriften goed op orde heeft. Zo is er een plattegrond beschikbaar die o.a. bij de entree hangt, hetgeen van levensbelang is/kan zijn bij calamiteiten. Wel bleken enige telefoonnummers in protocollijsten niet meer te kloppen en werd de suggestie meegenomen om die lijsten ook bij de hesjes van de BHV'ers te leggen.

Ook de tip om zodra een calamiteit onder controle is, niet zelf meer aan het werk te gaan maar andere collega's in te schakelen, werd door filiaalmanager Esther van der Wekke en het team ter harte genomen. Immers, bij een echte calamiteit kunnen de gevolgen zoals het zien van slachtoffers, een grote impact hebben. Van der Wekke vertelde dat dit in het landelijke Jumboprotocol geregeld is en dat er altijd naar het hoofdkantoor kan worden gebeld.

Ook de brandweer haalde leermomenten uit de oefening. Zo was er de opmerking dat de personen die buiten de winkel stonden niet meteen werden gehoord ondanks hun roepen. Natuurlijk is dit de taak van de politie die net als ambulance bij echte calamiteiten ook aanwezig is, maar juist op eigen dorp kan het voorkomen dat de brandweer als eerste arriveert.

Een ander leermoment was het wegsjouwen van de slachtoffers in combinatie met de chemische stoffen. Daar er geen rechtstreeks contact was met die stoffen kan het soms beter zijn om te wachten op ambulancepersoneel alvorens iemand op te tillen.

Hierbij pleit wel het verweer van de brandweerlieden dat de slachtoffers niet bewusteloos bleken maar aanspreekbaar waren. Dat was eigenlijk niet het idee maar ja, neem dat de winkelmedewerkers eens kwalijk? Die konden soms hun lach niet inhouden en daar is niks mis mee na een dag werken bij een gezamenlijke oefening. Reken maar dat ze in het 'eggie' hun mannetje staan, mede dankzij deze leerzame avond.

Beelden bij dit artikel