EHBO oefeningen bijna voor het eggie door lotusslachtoffers

Een EHBO cusrsus die speciaal wordt georganiseerd voor vrijwilligers die willen weten hoe je moet handelen als er iets gebeurt. Deze cursus is een initiatief van de VAD – Vrijwilligers Academie Drimmelen – en wordt verzorgd door de EHBO vereniging Hooge en Lage Zwaluwe. De cursus bestaat uit vier avonden, wordt gehouden in Ons Belang in Lage Zwaluwe en gegeven door EHBO  kaderinstructeur Loek Thissen. 

Deze derde cursusavond die wij op uitnodiging bezochten, was een bijzondere omdat een paar lotusslachtoffers aanwezig waren. Lotusslachtoffers zijn vrijwilligers die goefend zijn in het nabootsen van een slachtoffer en met name 'slachtoffer' Michelle kan daar wat van zoals u op de foto's ziet. 

Lijkwit, verward, zuchtend en steunend, lispelde ze onsamenhangende teksten en brabbelde menigmaal dat ze weer verder moest. Aan de cursisten de taak om adequaat te handelen en eerste hulp te verlenen. Loek Thissen prees de handelingen met regelmaat maar kwam natuurlijk ook met diverse aanwijzingen en tips. 

Aanwijzingen hoe je een slachtoffer in een zijwaartse houding legt zodat ademhaling zo min mogelijk belemmerd wordt, dat je na een eerste snelle check onmiddellijk 112 moet bellen, met 112 aan de lijn moet blijven om de actuele situatie door te geven en nog veel meer.

De cursisten die zich aangemeld hadden voor deze gratis EHBO oefeningencursus, kwamen uit Lage Zwaluwe zelf, uit Terheijden, Made en zelfs Oosterhout. Zij vinden het belangrijk om te weten hoe te handelen bij calamiteiten bij hun vereniging of op andere plaatsen waar hulp dringend gewenst kan zijn.

Meer over de VAD en het aanbod van cursussen of andere activiteiten vindt u via:     https://www.vadrimmelen.nl/agenda/

Beelden bij dit artikel