Fun, Food & Folklore op Zwaluwse havenfeesten

Fun, Food en Folklore: de drie hoofdingrediënten voor de zondag van de Zwaluwse Havenfeesten. Oké, eerlijk is eerlijk: er zijn jaren geweest dat het veel drukker was op de Zwaluwse Havenfeesten. In de wandelgangen hoorden we menig negatieve reactie, maar onze redactie heeft de hele route gelopen en aan onze foto's te zien, was het gisteren toch wel heel gezellig op Lage Zwaluwe.

De hele dag vloog de helikopter van Prince Helicopters boven het dorp en de Biesbosch om bezoekers een geweldig uitzicht vanuit de lucht te bezorgen. Verschillende waaghalzen stapten in, waaronder gelegenheidsverslaggeefster Lil die ons gisteren een filmpje stuurde. U bekijkt deze hier.

In de Kwistgeldweg stonden diverse oldtimer tractoren opgesteld, die de weg richting de ingang van de braderie opleukten. De braderie over de Nieuwlandsedijk bestond uit twee delen: het Heden en het 1900-gedeelte. In het heden struinden bezoekers langs marktkraampjes met kleding, dierbenodigdheden, snoepgoed, stroopwafels en andere lekkernijen en natuurlijk Merle uit Wagenberg (waarover u hier meer kunt lezen). In het 1900-gedeelte stonden vele vrijwilligers in klederdracht met hun oude ambachten, toneelvoorstellingen, paling rokerij en Maceo als levend standbeeld. Op het beursplein langs eetcafé Hier is 't was het heerlijk zitten op het extra terras met Stef Luijten van LuroMusic die een achtergronddeuntje verzorgde. 

In de buitenhaven van Lage Zwaluwe lag het ponton van InPlané: het ski & wakecentre uit Raamsdonksveer. Met het Zwaluws Kampioenschap Bommetje streden teams om de hoogste sprong, de beste salto en de mooiste duik. Na het Bommetje volgde een demonstratie Flyboarden door Remco en Emory op de waterscooter. De activiteiten van InPlané leverden vele spectaculaire foto's op, waaronder die van C.V. De Trollen uit Hooge Zwaluwe, die speciaal voor onze foto nóg een keer hebben gesprongen. Dave werd meters hoog de lucht in gelanceerd, op de tweede foto in de slider boven dit artikel ziet u hem vliegen.

Bij café De Thuishaven, die dit weekend voor het eerst gedraaid werd door de nieuwe eigenaren Ed en Arja, stond traditiegetrouw het kinderdorp. Springkussens van Jumpservice Made leverden urenlang speelplezier op voor de kleine bezoekertjes van de Havenfeesten. De grotere bezoekertjes van de Havenfeesten vermaakten zich ook uitstekend op het ruime terras onder het genot van één of twee drankjes. 

In café 't Roer Om trad de Bredase coverband CU in Court op. Wij vroegen aan bezoekers of zij wisten waar die naam vandaan kwam. "Dan zullen het wel bajesklanten zijn?" was één van de antwoorden die we mochten ontvangen maar juist het tegenovergestelde is waar: de bandleden van CU in Court zijn allemaal advocaten, rechters of op een andere manier werkzaam in het rechtssysteem! Met fans vanuit Terheijden, Wagenberg en natuurlijk Zwaluwse muziekliefhebbers, was het ook daar erg gezellig. 

Kritiek spuien is niet zo moeilijk, een evenement neerzetten waar iedereen blij mee is, wél. Of we nu bij de helikopter bij 't Roer Om stonden, bij het 1900-gedeelte bij Hier is 't, bij het kinderdorp bij De Thuishaven of in de buitenhaven bij Bommetje van InPlané: er is geen één foto waar een chagrijnig persoon op staat. 

Natuurlijk was KijkopDrimmelen er de hele dag zelf bij om foto's te maken van deelnemers, vrijwilligers, bezoekers, organisatie en alle festiviteiten. Dit levert een bommetjevol fotoalbum op, die u kunt bekijken via deze directe link https://kijkopdrimmelen.nl/albums/zwaluwse-havenfeesten-2018.html

Wij maakten ook een opname van de extra sprong van C.V. De Trollen tijdens het Bommetje van InPlané in de buitenhaven. U bekijkt hem direct hieronder:
https://www.youtube.com/watch?v=eW2DVaRY0bg

Beelden bij dit artikel