Gaat nieuwe gemeente in het land van Heusden en Altena met Biesbosch aan de haal?

Woudrichems raadslid Anne Duizer van de ChristenUnie, diende vorige maand een motie in met het voorstel om de gehele Biesbosch onder te brengen bij de nieuwe fusiegemeente. Die nieuwe gemeente wordt per 1 januari 2019 een feit als de gemeentes Werkendam, Aalburg en Woudrichem fuseren.

In Drimmelen nam men het voorstel niet serieus en ook uit eigen gelederen bij monde van burgemeester Yves de Boer van Werkendam, werd de motie sterk ontraden. Uiteindelijk kreeg Duizer/ChristenUnie geen enkele fractie warm voor het idee om het Drimmelense gedeelte van de Biesbosch in te lijven.

Echter, ter voorbereiding op de gemeentefusie per 1 januari 2019, wordt er al nagedacht over een nieuwe gemeentenaam. Een commissie onder leiding van René Bastiaanse, selecteerde uit meer dan 800 ideeën die bewoners in het gebied aandroegen, een vijftal finalisten.

De vijf namen waarover begin november alle inwoners van 16 jaar en ouder in het land van Heusden en Altena zich mogen uitspreken zijn: Almerwaard, Altena, Biesbosch, Altena Biesbosch en Maas en Merwe. Middels een stembiljet mogen zij kiezen uit drie van deze vijf namen.

Proefballonnetje of niet, zoals de motie Duizer vorige maand werd afgeserveerd, komt het woord Biesbosch tweemaal voor bij de vijf namen! Gaat de nieuwe fusiegemeente tóch aan de haal met het grootste – en Drimmelense – deel van ons nationale park?