Gemeente Drimmelen heft relatief lage toeristenbelasting

Gemeente Drimmelen heft relatief lage toeristenbelasting

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen, 60 gemeenten heffen dus geen toeristenbelasting.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Toeristen die een nacht verblijven in een hotel in de gemeente Drimmelen betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,00. Dit blijkt uit onderzoek van  http://Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. Met €1,00 zit Drimmelen dus lager dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38), en ook lager dan het gemiddelde in de provincie Noord-Brabant (€1,53). De duurste gemeente in Noord-Brabant is Cuijk met een toeristentax van €4,31 per persoon per nacht.