Gigantisch wespennest in Biesboschboerderij

Wespen zoals die in het nest in de boerderij in de Biesbosch, worden ook wel papierwespen genoemd. Plantenvezels, maar met name houtvezels, worden door de wespen fijngekauwd waardoor er een papierachtige stof ontstaat. Van dit pulp wordt het wespennest gebouwd. Waar dergelijke nesten gemiddeld zo'n 30 centimeter in doorsnee zijn, mag je het nest dat op de zolder van de boerderij op de Lepelaar hangt, gigantisch noemen. Bewoner Philip maakte ons eergisteren attent op het nest en nodigde ons binnen uit om er een foto van te maken.

Om de wespen niet te verstoren (lees; achter ons aan te krijgen) verlichtten we het donkere zoldertje met de zaklampfunctie van een mobiele telefoon, zodat we zonder plotselinge en hinderlijke flits, tóch snel een paar foto's konden maken. Als referentie geldt de stoel die in het beeld staat. Wie bedenkt dat het nest boven in de nok van de zolder hangt en de vloer van diezelfde zolder raakt, begrijpt dat het nest een respectabele afmeting heeft van minstens 1.60 meter. Het nest dat taps toeloopt naar onderen, heeft bovenaan een breedte van zo'n 60 centimeter!

Zelfs Biesboschwachter Jacques van der Neut vertelde nog nooit zó'n enorm wespennest te hebben gezien. Hoewel een wespenvolk maar één jaar leeft – ze sterven in de winter – overwinteren de jonge koninginnen die aan het einde van de zomer worden geboren, wél. Daarom is nog niet bekend of het nest in de Biesboschboerderij binnenkort, of van de winter zal worden verwijderd.

Beelden bij dit artikel