Heb je de gunst, dan heb je de kunst…

Joke Schotel en Perry van Lonkhuizen waren vorig jaar in de race om de Joannes de Doperkerk in Lage Zwaluwe over te nemen nadat deze rk-kerk aan de erediensten was onttrokken. Het echtpaar dat ook paardencursus en -trainingscentrum De Bascule exploiteert, had al tamelijk ver uitgewerkte plannen om de kerk voor het dorp te behouden.

Het bisdom besliste echter anders, de plannen werden beoordeeld als 'te groot' en gekozen werd voor de plannen van het Bredase paar Eva van den Hamsvoort en Edwin van Schravendijk van Studio EVS. Plannen die weliswaar nog geen volledig concrete vormen hadden, maar wel gericht waren op zaken zoals exposities, uitvoeringen, lezingen, kunst & cultuur enz.

Privéomstandigheden zijn de reden dat de verkoop aan Eva en Edwin op het allerlaatste moment is afgeblazen. Allerlaatste moment want deze week zou de koopakte worden ondertekend! In een reactie vertellen Joke Schotel en Perry van Lonkhuizen een dubbel gevoel te hebben bij dit nieuws. Ze stellen de kerk echt in hun hart te hadden gesloten en echt het voormalig godshuis voor het dorp wilden bewaren.

Natuurlijk legden ze zich neer bij de beslissing van het bisdom en zijn ze al enige tijd bezig met andere initiatieven. Echter, daar zitten nog geen echt concrete plannen tussen waardoor ze aangeven open te staan voor opnieuw om tafel zitten met het bisdom. Open staan maar wel met enige terughoudendheid.

Joke: “Toen onze plannen destijds werden afgewezen, kon ik wel huilen. We hadden écht heel mooie plannen om er echt een ontmoetingsplek voor jong en oud van te maken. Ik sta zéker open om opnieuw te praten maar dan moet het wel met gunning zijn want we willen natuurlijk niet nogmaals zo'n teleurstelling meemaken.

Toen ik vernam dat de verkoop op het laatst moest worden afgeblazen dacht ik, ik moet daar wel iets mee maar wat? Ik ben heel benieuwd naar wat het dorp ervan vindt eigenlijk. Mijn vader zei altijd, Heb je de gunst, dan heb je de kunst. Als het dorp Lage Zwaluwe de gunst weet over te brengen aan het bisdom, is het aan ons de kunst om er iets moois van te maken voor het dorp.”