‘Het mag wel wat pittiger’

Vanzelfsprekend houden wij ons als redactie niet bezig met voor of tegen het Forum voor Democratie (FvD) te zijn. In die zin mag je ons best grijze muizen noemen. Een grijze muis in politiek Den Haag kun je Theo Hiddema in elk geval niet noemen. Voor- en tegenstanders zullen beamen dat de man charismatisch overkomt en welbespraakt is waarbij humor én zelfspot hem niet vreemd zijn.

Dat laatste werd afgelopen zondagmiddag tijdens Spraakvermaak onderstreept toen het ging over de krukken waarmee Hiddema met enige moeite het podium beklom. “Ik heb iets met trapjes”, begon de politicus, doelend op zijn val waardoor een heupoperatie nodig was. Pas daags tevoren had hij zijn revalidatieverblijf verlaten.

Diverse onderwerpen werden aan Hiddema voorgelegd en hoewel iedereen de standpunten van zijn partij kent, ging hij er nergens met de botte bijl op in. Zelfs het klimaatakkoord vindt hij prima maar niet op de manier zoals voorgesteld wordt. Liever zou hij een écht onderzoek zien door onafhankelijke deskundigen die desnoods enkele maanden in totale afzondering de gevolgen én (financiële) consequenties doorberekenen. Over moskeeën een zelfde soort mening. Van hem mógen ze maar niet als ze verworden tot bolwerken van andere zaken dan het geloof.

De andere hoofdgast was directeur Post NL Resi Becker. Becker ging in op de toekomst van briefbezorging en door de halvering daarvan in de afgelopen tien jaar, ook op de werkgelegenheid. Een uitspraak doen over hoe de toekomst er over twintig jaar uitziet durfde Becker niet aan maar dat er over tien jaar nog altijd post bezorgd wordt, is ze van overtuigd.

In een open gesprek gaf ze toe dat de prijs van een postzegel enorm is gestegen in de laatste jaren maar vijf dagen in de week van deur tot deur post bezorgen is nu eenmaal erg arbeidsintensief. Om de kosten te drukken ligt de nadruk ook op meer automatiseren maar helaas zijn machines niet altijd in staat álles te lezen wat er op kaarten of brieven soms gekrabbeld wordt.

De zaal wist ze op haar hand te krijgen door het tonen van een ansichtkaart waarop een postbode iets had geschreven voor een kennelijk zieke vrouw die hij altijd door het raam van haar woning in een bed zag liggen. Dat kunnen machines uiteraard al helemáál niet…

Andere gasten gisteren waren Tommy Hendriks – de nieuwe prins carnaval van de May – Nadia Vekemans en Jiri Smolderen, twee in onze gemeente wonende Belgen die een Belgenquiz speelden en columniste Fleur Vlaskamp. Een uitgebreid verslag leest u via de website http://www.spraakvermaak.nl

(Foto's Resi Becker, Tommy Hendriks en Nadia Vekemans & Jiri Smolderen door Tien Mureau)

Beelden bij dit artikel