Het verhaal van Kobuske als pop

Bijgaande foto van Kobuske als pop staat afgebeeld in het prachtige boek van Bets van Boxel genaamd 'Karakterpoppen in beeld'. Bets van Boxtel uit Waspik maakte echte mensen na en had een voorliefde voor oude mensen, met wie ze opgroeide. Ook haar man werd aangestoken door de poppenziekte en vervolgens haar dochter Amy. Dochter Amy runt nu 'De Poppenstee', aan ‘t Vaartje 14 in Waspik, waar schitterende levensechte poppen te bewonderen zijn. Een mevrouw uit Teteringen herkende zelfs een jongetje uit Bali.

Naar aanleiding van dit boek ben ik nog met Kobus en Anneke naar de pop wezen kijken. Of er over het kopen ervan is gesproken, kan ik me niet meer herinneren. Bets liet via haar dochter weten dat de voormalige eigenaresse van het Speelgoedmuseum in Oosterhout, mevrouw Nellie Heemskerk, deze pop had gekocht. Zij wist niet of dit voor het museum was of voor privé bezit.

Mevrouw Heemskerk, oprichtster van 'Het Theatertje De Schelleboom', vertelde de pop Kobuske ongeveer 30 jaar geleden te hebben gekocht. Ze vertelde dat ze zich Kobuske al vanaf haar achtste verjaardag kan herinneren, als hij haar familie bezocht op de Tilburgse weg in Breda. Het was iedere keer feest kan zij zich herinneren. Zij kan met terugwerkende kracht hier nog van genieten. Naderhand zocht Kobuske haar op in Oosterhout en zoals bij iedereen, maakte hij steeds grote indruk op haar. Zijn vrolijke dansjes, zijn prachtige uitspraken….

Mevrouw Heemskerk kocht Kobuske voor privé bezit. Zij kan zich de prijs nog goed herinneren, het was veel, maar deze prachtige pop was een mooi aandenken aan deze markante man. Naderhand verhuisde Kobuske mee naar 'Het Theatertje De Schelleboom', waar hij in een kast belandde. Veel bezoekers van Het Theatertje herkenden Kobuske meteen.

Vorig jaar heeft mevrouw Heemskerk de pop verkocht aan een echtpaar uit Wagenberg, dat Kobuske dolgraag wilde hebben. Het is niet bekend wie dit echtpaar is. De foto van Kobusje hing in fotozaak 'Stassar' in Made, maar dan veel groter. Ik kon deze foto zo nabestellen.

Yvonne de Vries – Zager.

Beelden bij dit artikel