Hirundo-judoka van het jaar: Judo is gewoon superleuk!

Vanmiddag volgden de judoka’s van SV Hirundo in Lage Zwaluwe hun laatste les voor de zomervakantie. Traditiegetrouw mochten de kinderen een vriendje of vriendinnetje meenemen om hen kennis te laten maken met judo. Iets wat naast gezellig, ook noodzaak is. Als er zich namelijk vóór december geen nieuwe leden aanmelden, is de kans groot dat de stekker uit de judoclub wordt getrokken.

Op uitnodiging van Ilona namen wij daarom vanmiddag een kijkje in de sporthal in Lage Zwaluwe. Ilona is al jaren actief vrijwilligster bij de judoafdeling van de sportvereniging in Lage Zwaluwe en vertelt ons: “We zijn nu zelf ook bezig met het regelmatig plaatsen van berichtgeving. Het is namelijk wel écht nodig, de judo heeft na de zomer nog maar 17 actieve leden. Dat zijn allemaal kinderen tot +/- 12 jaar. Daarna gaan de kinderen naar de middelbare school en dan is het vaak niet meer te combineren. In ieder geval niet bij onze club. Kinderen die door willen, moeten dan bijvoorbeeld naar Made of Terheijden. Om het voor nieuwe leden wat aantrekkelijker te maken, komen we na de zomervakantie met een nieuw concept; ‘Ninja Kids Judo’. Spelenderwijs maken kinderen dan kennis met judo, door het verhaal over ninja’s en met behulp van een ninjazwaard en de band om het voorhoofd binden. Dan gaan kinderen al automatisch in die rol en laten ze hun fantasie de vrije loop.”

Naast het Ninja Kids Judo, kregen de kinderen vanmiddag ook hun slippen uitgereikt en werd de Judoka van het Jaar bekend gemaakt. Merlijn mocht de beker ontvangen en zich een jaar lang die titel toe-eigenen. Merlijn is pas 8 jaar, zit al 4 jaar lang op judo en vindt het de leukste sport die er is. “Ik vind het gewoon super leuk. Eigenlijk alles, maar als ik iets moet noemen dan wel dat we zoveel mogen bewegen en ik doe graag mee aan toernooitjes. Dan hoop ik dat ik ga winnen, maar als ik verlies kan ik daar ook wel mee omgaan. Want dat heb ik ook geleerd op de judo. Als er kinderen zijn die nog twijfelen, dan moeten ze zich gewoon echt aanmelden. Want van judo word je heel sterk, je krijgt les van meester Paul die heel aardig is, goed lesgeeft en is soms ook een beetje streng als het echt nodig is. Van alle sporten die ik ooit heb gedaan (scouting, voetbal en judo, red.) vind ik judo de allerleukste”, aldus een enthousiaste Judoka van het Jaar, Merlijn.

Denk je dat judo iets voor jouw kind kan zijn en wil je eens wat meer informatie of met je kind bij een les komen kijken? Kijk dan eens op www.svhirundo.nl/judo/index.html voor meer informatie.

Beelden bij dit artikel