Hooge Zwaluwe en Helkant kwizzen voor de lol en tóch een beetje voor de winst

Bij iedere locatie die we gisteren tijdens de Dorpskwis Hooge Zwaluwe en Helkant bezochten en waar we een drankje mochten krijgen, hebben we geproost op de overwinning van dat team. Dat iedereen vol overgave met ons mee proostte, geeft toch aan dat de 15 teams allemaal stiekem toch wel willen winnen. Natuurlijk is het plezier de belangrijkste drijfveer en ook dat hebben we mee mogen maken. Wat waren wij weer welkom in Hooge Zwaluwe én… We stonden zelfs in het quizboek!

Het openingswoord bij Molen Zeldenrust werd verzorgd door Ad Buijs, ‘burgemeester van Hooge Zwaluwe’. Na het doorknippen van het lint en het luiden van de bel door bestuurslid Dick, bleef de organisatie alleen achter bij de molen omdat alle teamcaptains er met het quizboek snel vandoor gingen. Onze eerste stop was bij het team Hokgenoten, waar al direct bij aanvang problemen waren met het internet. Hoe dan ook streed het team al vanaf de eerste minuut vol goede moed, waar ook wel de opmerking te horen was: “Wacht maar tot we straks wat biertjes op hebben.” Daar konden onze razende reporters natuurlijk niet op wachten, want we wilden nog meer adressen bezoeken. Zoals bijvoorbeeld de speellocatie van C.V. De Loatkomers, titelverdedigers. “Ah, dat is mooi dat jullie er zijn! Ik zie net een vraag over jullie voorbij komen”. Vertwijfeld kijken we naar het quizblad en inderdaad, we staan erin! Als je de zo dichtbij de bron bent, kun je natuurlijk niet anders dan over de schouder meekijken naar welk antwoord er wordt opgeschreven. Het feit dat de club de titel moet verdedigen, zorgde niet voor extra stress. Sterker nog, het zorgde alleen maar voor extra motivatie.


Vanuit De Loatkomers reden we door naar het speeltuintje aan de Julianastraat, waar de teamleden twee kokertjes moesten zoeken in de zandbak aldaar. Waar Paul mooi op de schep wachtte, vielen anderen op hun knieën in het zand om met een zelf meegebracht bekertje te gaan scheppen. Waar sommigen binnen 10 seconden de kokers hadden gevonden, moesten anderen er toch wat meer tijd instoppen. Terwijl we daar stonden, werden we van harte uitgenodigd bij het team De Borrelnoten. Als iemand ons zo enthousiast uitnodigt, kunnen we daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen en dus vertrok onze bolide van de Julianastraat naar de achteringang van gebouw Concordia, waar dit team ook druk bezig was met het beantwoorden van de vragen. Met waslijnen door de hele ruimte gespannen en een verzameling laptops waar je u tegen zegt, moet dit team toch een behoorlijk eind zijn gekomen. Teamlid Anne vertrok naar V.V. HZ’75, voorzien van een muts, sjaal en warme winterlaarzen, zoals dat ook in de opdracht omschreven stond. Voordat wij zelf naar de voetbalclub reden, stopten we nog even snel bij Team Gewiekst aan de Spoorstraat. Wij dachten ‘iedereen komt altijd achterom’, dus ook wij liepen de werft op, waarna we via een authentiek trappetje de woning konden betreden. Mariette ontving ons met open armen, net zoals de rest van haar team. Ook hier moesten waslijnen, laptops, smartphones en natuurlijk de ouderwetse boeken het team naar de overwinning helpen. Van Team Gewiekst bleek er ook al een afgevaardigde richting HZ’75 te zijn vertrokken, waarna onze reporters zich tevens die kant op begaven. De opdracht ‘Keep it cool’ bleek toch iets anders te betekenen, want eenmaal bij het voetbalveld kregen de deelnemers een bekertje waarin een in ijs vastgevroren fluitje zat. De opdracht was eigenlijk vrij eenvoudig; ontdooi het ijs en blaas op het fluitje. Er werd gewreven, gesabbeld, gesmeten en gestampt, wat bij Paul zelfs leidde tot een gebroken fluit.

Vanuit V.V. HZ’75 reden wij een stukje terug, naar de Prinses Margrietstraat. Een bezoek aan C.V. De Trollen kan natuurlijk niet ontbreken, want bij de eerste editie van de Dorpskwis Hooge Zwaluwe en Helkant was het immers teamlid Cora die op onze voorpaginafoto de show stal. Dit keer kunnen we wel stellen dat het de jongste trollen zijn die met hun impressie van de Ninja Turtles de show stelen. Vanuit de Prinses Margrietstraat, waar trouwens het mysterie van de verdwenen vlaggen van de organisatie opgelost was als je naar de voortuin keek, reden wij naar de Moerseweg voor de opdracht ‘Stoere kerels en meiden’. Spijkerbroek hangen, een ballon opblazen tot het klapt en vervolgens het serienummer van de tractor zoeken en raden welk plantje het is. Eigenlijk een drie-in-één opdracht dus, waar de ene het ruim een minuut aan de spijkerbroek volhield en de andere precies 1 seconde bleef hangen. Het leverde in ieder geval een hoop spijkerbroekenlol op. Als je dan toch aan de Moerseweg bent, kun je wel even het team De Houtjes bezoeken, die op nummer 1 hun quiz speelden. We moeten in dit geval onze excuses aan de organisatie aanbieden, want wellicht waren we hier niet helemaal onpartijdig meer. Team De Houtjes kampte namelijk onverwachts met uitval van verschillende teamleden, waardoor ze de quiz met slechts een paar mensen moesten spelen. Een enkele hulplijn en hulpkracht kon worden ingeschakeld, maar de zweetdruppeltjes liepen van de hoofdjes af toen wij binnenstapten. De vraag over KijkopDrimmelen stond nog open, eerlijkheidshalve gebiedt het ons te zeggen, dat wij deze voor het team hebben ingevuld.


Wij willen heel Hooge Zwaluwe, alle deelnemers waar we welkom waren en natuurlijk de organisatie bedanken voor weer een heerlijke middag. Van organisator Ans mochten we nog enkele foto’s ontvangen van de opdracht ‘…., niet zien en zwijgen’ in de protestantse kerk, van bestuurslid Johan een foto van Boer ‘Marc’ Bloem en van teamlid van De Trollen Esther mochten we hun groepsfoto ontvangen. Deze en alle foto’s die wij zelf gemaakt hebben, hebben we verzameld in een fotoalbum welke u kunt bekijken via https://www.kijkopdrimmelen.nl/albums/dorpskwis-hooge-zwaluwe-helkant-2021/. Een filmpje van het ontdooien van de ijsbekertjes, bekijkt u direct hieronder.