KijkopDrimmelen een ‘onecht kind’ van KijkopDrimmelen?

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat er een website werd gelanceerd met de naam ‘KijkopDrimmelen’. Een website die in grote lijnen het concept volgde zoals wij tegenwoordig ook volgen op ons digitale platform. Alleen zat de huidige redactie niet achter het ontstaan van het KijkopDrimmelen van 20 jaar geleden. In dit artikel leest u een stukje voorgeschiedenis van het ontstaan van ‘KijkopDrimmelen’.

In 2000 bestond KijkopDrimmelen uit een digitale gemeentegids en een prikbord. In die gids konden verenigingen een gratis vermelding krijgen, plus een verwijzing naar hun website. Bedrijven en commerciële initiatieven moesten betalen voor zo’n vermelding. De makers van de website, waarvan onze zondagavond-columnist Jan van Vliet er één was, leenden 1000 gulden, richtten een stichting op en lanceerden de website. De verdiensten in het eerste jaar waren net genoeg om het geleende bedrag om de stichting mee op te richten (o.a. notariskosten) terug te betalen. De jaren daarna konden er onder meer computers, software en providers worden bekostigd.

Jan van Vliet over die tijd: “Als vrijwilligers werkten we met knarsende en piepende modems en uploaden was een kwestie van engelengeduld hebben. Veel deelnemers hadden vaak ook iets van ‘wat mot ik ermee?’ als het ging over een eigen website of een e-mailadres hebben.” Na 15 jaar – in 2015 dus – vonden de vrijwilligers het genoeg. Websites en e-mailadressen waren gemeengoed geworden en hulp vanuit de stichting overbodig. Ze haalden de website uit de lucht want de doelstelling was bereikt. Wel hield Jan van Vliet nog altijd de domeinnaam in bezit tót… onze redactie (toen nog in spé) begin 2016 belde. Veel gemeentenamen met Kijkop ervoor, werden geregistreerd door de Kijkop-community, maar die van Drimmelen bleek bezet. Zonder enige aarzeling droeg Jan de naam www.kijkopdrimmelen.nl aan onze community over, wij lanceerden onze website op 2 mei 2016 en tegenwoordig heeft Jan bij ons min of meer zijn oude hobby opgepakt als zondagavond-columnist en levert hij bijdrages aan uit ‘den oude doosch’.

KijkopDrimmelen, de website van weleer, had eigenlijk geen overeenkomsten qua doelstelling, lay-out en huisstijl met KijkopDrimmelen, het huidige digitale nieuwsplatform zoals u dat kent: een platform dat volledig onafhankelijk is met een eigen volledig Drimmelense redactie. Hoewel compleet gericht op deze digitale tijd met website, social media, nieuwsbrieven, mobiele app en een eigen YouTube-kanaal, hebben we nog wél het gedachtegoed van onze voorloper: een écht lokaal platform bieden waar verenigingen en niet-commerciële initiatieven kosteloos kunnen publiceren, alle bedrijven of instellingen met (commercieel) budget, kunnen dat tegen zeer aantrekkelijke tarieven. In die zin zou je ons huidige KijkopDrimmelen een ‘onecht kind’ kunnen noemen van onze voorlopers.

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen?
info@kijkopdrimmelen.nl