Zondagavondcolumn van Jan: uitvaartzorg in Made, meer dan uitvaart alleen

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: uitvaartzorg in Made, meer dan uitvaart alleen.

Kwam ik toch in ’t Carillon een artikel tegen uit de koker van de coördinator Dorpsgericht Werken over een belcirkel binnen onze gemeente Drimmelen zeg. Ik kopieer en plak voor het gemak: ‘Wil je in deze tijd graag iedere dag even contact met iemand? Dat kan via de telefooncirkel gemeente Drimmelen. De telefooncirkel bestaat uit een groep mensen van max. 10 mensen. Ze bellen elkaar iedere dag rond hetzelfde tijdstip om te vragen of het goed gaat. De coördinator begint de belcirkel en belt de eerste deelnemer. Die belt de volgende en de laatste deelnemer laat aan de coördinator weten dat de cirkel rond is. Mocht het met iemand niet goed gaan, dan neemt de coördinator contact op met die betreffende persoon. Je kunt de telefooncirkel gebruiken uit veiligheidsgevoel, maar ook als je het, zeker in deze coronatijd, prettig vindt om iedere dag in ieder geval even contact te hebben. Er draaien in onze gemeente al 2 telefooncirkels, maar er kunnen nog zeker meer mensen deelnemen.’

Duidelijk? Neen? Dan ontcijfer ik het. ‘Dat kan via de telefooncirkel gemeente Drimmelen.’ Kletskoek! De gemeente heeft geen belcirkel. ‘De coördinator begint de belcirkel en belt de eerste deelnemer. Die belt de volgende en de laatste deelnemer laat aan de coördinator weten dat de cirkel rond is.’ Is dit de coördinator Dorpsgericht Werken in een thuiswerksituatie? Daar geloof ik niks van. Thuis? Oké, maar werken? ‘Er draaien in onze gemeente al 2 telefooncirkels.’ Weer kletskoek! Ik weet er sowieso meer. Wat is er dan aan de hand? Daarvoor moet je het bedenkelijke en kennelijk gesponsorde filmpje https://www.youtube.com/watch?v=LAW5wpTcPwc opgenomen door de lokale Omroep Drimmelen bekijken met daarin een gesprek tussen de coördinator Dorpsgericht Werken en Charlotte Ruijtenberg, een uitvaartmedewerkster en uitvaartzangeres bij Cadens uitvaartzorg in Made.

Een gesprek over de belcirkel. Niet onze trouwe Dorpsgerichte coördinator is de kartrekker, maar Charlotte de uitvaartmedewerkster! Hoewel mevrouw de uitvaartverzorgster in het begin in de ‘ik-vorm’ spreekt, schakelt ze al snel over naar de ‘we-vorm.’ Wordt met ‘we’ bedoeld de uitvaartonderneming? Hoor ik het goed? Terug luisteren dan. Maar ze, Charlotte dus, zegt echt ‘we!’ Samengevat weten ‘we’, de uitvaartondernemer? De contactgegevens van familie, de sleutelhouder, de naam van de huisarts en meer? Conclusie: Charlotte of de uitvaartonderneming coördineert en organiseert belcirkels. Sta je dan als uitvaartonderneming mooi vooraan in de rij? Want als de cirkel verbroken wordt, oftewel iemand geeft geen thuis, gehoor of erger? Dan komt het terug op het bordje van Charlotte. Maar hoe zit het met de privacy (AVG, Algemene verordening gegevensbescherming)? En oh ja: het juiste e-mailadres is info@cadensuitvaartzorg.nl.

Ja je leest het goed: vraagtekens en veel vragen, vragen, vragen en nog veel meer vragen over de rol(len) van a) de gemeente Drimmelen i.c. de coördinator Dorpsgericht Werken, b) de lokale TV-omroep, c) de uitvaartonderneming Cadens en d) mevrouw Charlotte de uitvaartzangeres.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl