Klasse! Zwarte band voor Joris Wiertz

Zondag 12 november was het weer volle bak voor Judoclub Made. Dit keer niet door deelname aan een toernooi. Dit keer stond de Districtsgradencommisie Zuid-Nederland weer in onze dojo om de danexamens af te nemen.

Danexamens zijn bijzondere momenten voor judoka’s. Vanuit Judoclub Made deed Joris Wiertz examen voor zijn 1e dan.

Het is een prachtgezicht om al die stoere dames en heren in hun gi’s hun examens te zien afleggen. De één met dank aan het winnen van punten op wedstrijden, de ander door het uitvoeren van kata’s. En ondanks hun ervaring en training, zijn bij de meesten ook wat zenuwen te zien. Het is ook een officieel en bijzonder moment. Maar liefst vier examinatoren zitten naast de mat om te kijken of de kandidaten alle juiste technieken beheersen. En of je nu voor 1e of 3e dan opgaat, dat blijft spannend.

Je eerste dan, of zwarte band, haal je na vele jaren judo. Je vertrekt vanaf witte band en doorloopt de verschillende kleuren om jezelf klaar te stomen voor dit moment. De één kiest ervoor om via wedstrijden danpunten te halen (competitie-examen) om zo op te mogen voor het examen. De ander leert de kata’s. Dit zijn de formele judotechnieken die volgens strikte manier moeten worden uitgevoerd.

Je traint samen met een partner voor het examen. Joris had hierin wat pech en moest net voor zijn examen nog op zoek naar een ‘valmaat’. Deze werd gevonden in clubgenoot Yorick van der Wolf die zijn zwarte band vorig jaar haalde. Samen lieten ze een dynamisch competitie-examen zien en mocht Joris zijn zwarte band en het bijbehorend diploma in ontvangst nemen.

Namens Judoclub Made van harte gefeliciteerd Joris! En wil jij ook graag aan de slag voor je zwarte band? Voel je welkom bij Judoclub Made voor dantraining op donderdagavond.

Lees verder: Zwarte band voor de 15-jarige Naut | Judoclub Made weer een zwarte band rijker