Lage Weide uit Made wint Biesbosch Schoolbootchallenge

Het Schoolbootprogramma van Staatsbosbeheer in Nationaal Park de Biesbosch bestaat 30 jaar. Om dit te vieren organiseerde Staatsbosbeheer op 7 juli j.l. een Biesbosch Schoolbootchallenge. De groepen 7 in de gemeente Drimmelen zijn uitgedaagd om zo goed en snel mogelijk een parcours af te leggen in de Aakvlaai. Vier scholen uit de gemeente Drimmelen zijn deze uitdaging aangegaan en zijn een hele ochtend actief bezig geweest. Basisschool de Lage Weide heeft de wedstrijd gewonnen.

De Challenge

In totaal hebben bijna 120 kinderen van de basisscholen De Lage Weide, Den Duin, De Schittering en De Zonzeel deelgenomen aan de challenge. Het parcours bestond uit vier onderdelen: avontuur, actief, educatie en ontdekken. Deze onderdelen bestonden weer uit verschillende activiteiten zoals vlot varen, touw trekken, kanorace, ren-je-rot en nog veel meer. De vier schoolklassen hebben keihard hun best gedaan om alle onderdelen te winnen. De uitslagen lagen dan ook dichtbij elkaar, maar met twee punten extra heeft groep 7 van De Lage Weide bewezen de “sportiefste” groep van de ochtend te zijn.

Schoolboot

De Schoolboot bestaat dit jaar 30 jaar. Ieder jaar bezoeken ruim 2000 kinderen met de Schoolboot de Biesbosch. Uitgangspunt van de schoolprogramma’s is ‘ontdekkend leren’. Natuurbeleving staat voorop. Alle activiteiten doen een beroep op hoofd, hart en handen van de kinderen. De programma’s stimuleren leerlingen om de natuur te onderzoeken én van de natuur te genieten.

Het Schoolbootprogramma is volop in ontwikkeling. Waar de afgelopen 30 jaar veel aandacht is besteed aan natuurbeleving en educatie, zal in de toekomst ook bewegen een belangrijk onderdeel zijn. Kinderen spelen steeds minder buiten en zwaarder wordende kinderen is een maatschappelijk probleem aan het worden. Door lekker buiten op pad te gaan met de Schoolboot komen de kinderen om een leuke manier letterlijk in beweging. Dit is goed voor de gezondheid en het buiten bewegen gecombineerd met natuurbeleving kan respect voor natuur en betrokkenheid bij de leefomgeving vergroten. Met behulp van de Biesbosch Schoolbootchallenge is ook de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van nieuwe beweegprogramma’s van de Schoolboot.