Leve de Koning Thijs van Oosterhout, Leve de Koningin Trudy Spoor!

Op kermisdinsdag staat traditioneel het Koningschieten bij het Kloveniersgilde Sint Antonius Abt in Terheijden op het programma. Altijd een bijzondere dag voor het gilde die 's ochtends vroeg al begint met het ophalen van de huidige koning en koningin. In 2017 was het Jeroen Koreman die de titel van koning veroverde en dus werd hij uit zijn bed gelicht met bier en een worstenbroodje. Tonnie Thijssen bemachtigde vorig jaar de titel van koningin en ook zij werd door het gilde opgehaald.

In een erestoet begaf het gilde zich naar café 't Barreke voor de laatste momenten in functie voor de koning en koningin 2017. In 't Barreke trok ieder gildelid een kaart, waarop de volgorde van schieten werd bepaald. Eenmaal op de gildekamer aangekomen, mocht eredeken burgemeester Gert de Kok het allereerste ereschot lossen. Gevolgd door een ereschot van eredeken notaris Niels Geerse en een ereschot van gildeheer pastoor Paes. Als laatste officiële handeling brachten de koning en koningin van 2017 hun schot, waarna beiden ontdaan werden van hun attributen en hun titel inleverden. 

Tijdens het Koningschieten wordt getracht de houten koningsvogel raak te schieten. Deze koningsvogels, één voor de heren en één voor de vrouwen, worden in de kogelvangers vastgemaakt en zijn omwikkeld met bloemen zodat de vogel zelf niet te zien is. Het gildelid dat het laatste stukje hout van de vogel omlaag weet te schieten, mag zichzelf de nieuwe koning of koningin noemen. 

Na een spannende strijd viel het winnende schot als eerste bij de dames: Trudy Spoor uit Bavel wist de koningsvogel zo te raken waardoor het ding omlaag kwam. Met de winst van Trudy is er echter ook een probleempje ontstaan: Trudy is namelijk de bazuinblaaster. Alle gildezusters die bij de muziek zitten, dragen hetzelfde kostuum als de heren om een eenheid te creëren als er muziek gemaakt wordt. Nu Trudy koningin is geworden, dient er een vrouwenkostuum voor haar gemaakt te worden en daardoor kan en mag ze geen bazuin meer blazen. Het gilde is nu dus naarstig op zoek naar een nieuwe bazuinblazer of -blaaster!

Even later werd de strijd ook bij de heren beslist: Thijs van Oosterhout knalde de koningsvogel naar beneden. Een luid gejuich ontstond toen het ding aan de paal bungelde en Thijs wist even niet goed wat hem overkwam. "Hij is maar liefst 60 jaar lid en is nu voor het eerst koning!", klonk het vanuit het publiek. Vele felicitaties volgden, van zowel gildeleden als aanwezige toeschouwers en natuurlijk ook onze redactie, waarna de koning en koningin gehuldigd werden. 

Beelden bij dit artikel