Mevrouw Van Helden uit Lage Zwaluwe viert haar 100ste verjaardag

Vandaag viert mevrouw Van Helden haar 100ste verjaardag. Op 18 augustus 1919 werd zij geboren in Dordrecht, verhuisde in haar leven maar liefst 17 keer en zo'n 2,5 jaar geleden verhuisde ze voor de laatste keer naar woonzorgcentrum De Ganshoek in Lage Zwaluwe. De bedoeling was dat ze daar tijdelijk zou blijven nadat ze gevallen was en haar eigen huis geen woonoptie meer was, maar mevrouw Van Helden had het zo naar haar zin, dat ze niet meer weg wilde.

Haar oudste zoon Bob vertelt: "Ze woonde nog zelfstandig, toen ze viel en in het ziekenhuis terecht kwam. Zelfstandig wonen was vervolgens geen optie meer en dus moesten we op zoek naar een woonzorgcentrum, in eerste instantie wilden we dat in Dordrecht. Maar omdat ze niet in het ziekenhuis kon blijven, kwam ze tijdelijk in De Ganshoek terecht, dat is nu zo'n 2,5 jaar geleden. Ze had het echter zo goed naar haar zin, dat ze eigenlijk wel wilde blijven", aldus Bob. Mevrouw Van Helden vult zelf aan: "Ik woon hier geweldig. De zusters zijn zo lief voor me, de zorg is goed en er komt altijd wel iemand binnenvallen. Bianca bijvoorbeeld was hier vanmorgen nog, zij vertelde me dat mijn zoon op bezoek zou komen en er nog iemand mee kwam, nou, dat bent u dan", aldus de, op het moment dat wij haar spraken, nog 99-jarige. 

Mevrouw Van Helden mocht in haar leven de liefde kennen in Leen. Op 10 april 1942 traden zij in het huwelijksbootje in Dordrecht, waarna zij twee zoons mochten krijgen; Bob en Hans. Leen werkte bij het spoor, wat betekende dat het gezin veel is verhuisd. Zij woonden o.a. in Arkel, Den Haag, Haarlem, Hengelo, Vogelenzang en Amsterdam. Ook binnen Dordrecht is het gezin een aantal keer verhuisd. Toen Leen stopte bij de spoorwegen, opende hij een eigen kruidenierswinkel, waar mevrouw Van Helden ook altijd meewerkte. "Dat was hard werken, maar dat was nou eenmaal gewoon zo. Je wist niet beter. Ik zorgde tegelijkertijd voor de jongens dus tijd voor hobby's was er niet", lachte mevrouw Van Helden als antwoord op onze vraag of ze ook hobby's heeft gehad in haar leven. 

Na hun pensioen, heeft het echtpaar goed kunnen genieten van een caravan in het Brabantse land. Gewoond hadden zij tenslotte door heel Nederland, behalve in Brabant. Naast zoons Bob en Hans, mochten meneer en mevrouw Van Helden vier kleinkinderen en inmiddels drie achterkleinkinderen krijgen. Leen van Helden overleed in 2002, waarna mevrouw Van Helden alleen achterbleef in Dordrecht. Bob is dichtbij haar gebleven en woont nog altijd in Dordrecht, zoon Hans is naar België verhuisd waar hij woont met zijn gezin. "Maar we hebben nog goed contact. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar zijn er als het nodig is", vertelt Bob.

Zo ook vandaag, op de 100ste verjaardag van hun moeder, oma en overgrootoma. Mevrouw Van Helden viert haar verjaardag goed: 's ochtends voor de bewoners van De Ganshoek, 's middags komen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op bezoek en zal er gezamenlijk genoten worden van een diner. Wij feliciteren mevrouw Van Helden van harte met haar verjaardag en wensen haar vandaag een heerlijke dag toe, vol liefde en plezier.