Na 25 jaar komt er een einde aan de Zwaluwse Havenfeesten

"Een evenement dat al 25 jaar bestaat, mag niet van het dorp verdwijnen, dit moeten we toch voor elkaar kunnen krijgen, laten we ons beste beentje voor zetten en de handen ineen slaan." Enkele opmerkingen van het tijdelijke bestuur en het handjevol vrijwilligers die met elkaar afgelopen juni tóch de 25ste editie van de Zwaluwse Havenfeesten hebben neergezet. Een succesvolle editie was het niet, dat erkennen zij zelf ook.

In de beginjaren was de Zwaluwse Havenfeesten een succesvol en drukbezocht evenement. Met de Verlichte Botenshow, helikoptervluchten, kinderdorp, kermis, braderie, optredens van allerlei koren en feestavonden was het toen nog een vol weekend voor jong en oud, in en rondom de haven van Lage Zwaluwe. Dat is het al jaren niet meer: teruglopende bezoekersaantallen en een ernstig gebrek (van een tekort is niet eens meer sprake) aan vrijwilligers die zich willen inzetten, zijn daar mede de oorzaken van. Diverse oproepen via papieren krant, digitale media of sociale media, in kennissen- en vriendenkringen mochten niet baten. Slechts vijf vrijwilligers hebben, in samenwerking met horecagelegenheden rondom de haven Eetcafé Hier is 't, Eetcafé 't Roer Om en Brasserie De Thuishaven, de organisatie van de 25ste editie zo goed en kwaad als kon op zich genomen. 

Onze redactie is ook op de Zwaluwse Havenfeesten 2018 geweest en wij zagen ook wel dat het een aflopende zaak was, maar waren desalniettemin tóch positief. Waar wij ook kwamen, zagen wij uitsluitend vrolijke gezichten. De bezoekers die er waren, hadden het naar hun zin, evenals de kraamhouders, en zelfs het weer zat mee. Het 1900-gedeelte, het thema waarvan de Zwaluwse Havenfeesten in het teken stond, was gezellig, gemoedelijk en nostalgisch. De durfals waagden zich aan een sprong tijdens het Zwaluws Kampioenschap Bommetje, de kinderen leefden zich uit op de springkussens.

Tóch kwam na afloop en na de evaluatie het hoge woord eruit: dit kan zo niet langer. De tijd, moeite, energie en geld die in de Zwaluwse Havenfeesten worden gestoken, wegen niet meer af tegen hoe het evenement wordt ontvangen in het dorp. De organiserende personen hebben tezamen de knoop doorgehakt: wanneer niemand zich oppert, wordt Stichting Evenementen Zwaluwe opgeheven. Laatste pogingen om een solide bestuur en meer vrijwilligers bij elkaar te krijgen, zelfs een noodkreet aan burgemeester Gert de Kok in de vorm van een ingezonden brief, hebben tot niets geleid en daarmee komt er officieel een einde aan de Zwaluwse Havenfeesten.

Beelden bij dit artikel