Nieuw Gebaksplan van start in Wagenberg

Een gebakje eten met iemand die je niet zo goed kent, omdat je denkt dat hij of zij daar wel eens behoefte aan kan hebben, dat is de insteek van het nieuwe Gebaksplan. De actie startte begin van de middag weliswaar in Wagenberg maar dankzij Quinten kreeg Barbara uit Made één van de eerste gebakjes thuisbezorgd.

Het project Gebaksplan is bedacht door Surplus Welzijn en draait, in samenwerking met de gemeente, het hele jaar door. Iedere laatste vrijdag van de maand is er een andere basisschool aan de beurt, waarbij de leerlingen van groep 8 twee gratis gebakjes krijgen die zij mogen bezorgen bij iemand die zij vooraf hebben uitgekozen. Hetzij omdat diegene eenzaam of ziek is, of omdat hij of zij in een moeilijke levensfase zit of omdat je die persoon gewoon beter wilt leren kennen onder het genot van een gebakje. De actie werd afgetrapt door leerlingen van basisschool De Elsenhof in Wagenberg, waar wethouder Lieke Schuitmaker ook bij aanwezig was. "Ik vind het super gaaf wat jullie gaan doen en ik hoop dat jullie er zin in hebben. Zin in het gebakje, maar ook zin om met mensen te praten waar je normaal niet mee praat. Misschien vertellen zij jullie wel dat zij hier ook op school hebben gezeten, of wat voor werk zij in hun leven hebben gedaan. Misschien woont je eigen opa of oma ver weg en kun je middels dit gebakje een reserve opa en oma ontmoeten die jou leuke verhalen vertelt over vroeger", aldus Schuitmaker. 

Quinten zit inmiddels in groep 8 van De Elsenhof. Hij is gaandeweg zijn schoolcarrière verhuisd van Wagenberg naar Made, maar is altijd op De Elsenhof op school gebleven. Dus vandaag gingen zijn gebakjes, de tompouce en het cakegebakje, naar Barbara, die door problemen met haar gezondheid in een rolstoel en veel thuis zit. Barbara woont bij Quinten in de straat en één van de redenen dat hij haar gekozen heeft, is de gemeenschappelijke interesse in duiven. Barbara's vader heeft altijd duiven gehad, net zoals bij Quinten thuis. Terwijl Barbara's man, Herman, koffie zette voor ons allemaal (ja, zelfs Quinten lustte wel een bakkie!), pakte Quinten de gebakjes uit en liet zoals het een echte heer betaamt, aan Barbara de eerste keus. Barbara's botten zijn heel broos en ze heeft vorige week een gebitsoperatie moeten ondergaan, dus koos ze voor het zachte cakegebakje. Quinten smulde van de tompouce, terwijl hij vertelde over naar welke middelbare school hij zal gaan na De Elsenhof. 

In het gesprek, vertelde Barbara dat ze normaal gesproken naar de dagbesteding bij Patske & Smoutebol gaat op vrijdags, maar dat ze dat nu niet had gedaan. "Ik ben speciaal thuis gebleven omdat ik wist dat Quinten vanmiddag op bezoek zou komen. Normaal ga ik op vrijdagochtend naar de dagbesteding, maar dan ben ik 's middags wel moe en moet ik 2 of 3 uurtjes plat", vertelt ze terwijl ze wijst naar het bed dat in de woonkamer staat. "Nu besloot ik thuis te blijven van de dagbesteding zodat ik gezellig met dit kereltje kan kletsen."

Iedere laatste vrijdag van de maand zullen groep 8 leerlingen op pad gaan met twee gebakjes, maar het Gebaksplan is er voor iedere inwoner van de gemeente Drimmelen. Ken je iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij wel wat gezelschap kan gebruiken? Ga eens op de koffie met een gebakje! Via Surplus kun je twee gratis gebakjes 'bestellen' en het gebakskaartje waarmee je je bezoek bij die persoon aankondigt. Wanneer de ander het ook leuk vindt, kun je met de gebakjes langs gaan en gezellig samen zijn. Bel voor meer informatie met Surplus via 076-5027788 of stuur een mailtje naar drimmelen@surplus.nl

Beelden bij dit artikel