Onvoldoende controle leeftijd jongeren bij aankoop alcohol

Met behulp van 'mystery guests', klanten ouder dan 18 jaar maar die er duidelijk jonger uitzien, is gebleken dat verschillende horecagelegenheden en supermarkten in onze gemeente de leeftijd van jongeren die alcohol willen kopen onvoldoende checken.

Recent vond een controle plaats op de naleving van de regels uit de Drank- en Horecawet. In Nederland mag er geen alcohol worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar moeten hun legitimatiebewijs laten zien. Wanneer de verkoper twijfelt over de leeftijd, moet deze verplicht het legitimatiebewijs vragen. 

​Uit de controle is gebleken dat bij zes van de acht gecontroleerde horecazaken en supermarkten niet naar het legitimatiebewijs gevraagd werd toen een jeugdig uitziende klant alcohol wilde kopen. De betreffende ondernemers kregen van de gemeentelijke BOA, buitengewoon opsporingsambtenaar, een waarschuwing.

 

De gemeentelijke boa’s blijven controleren op het naleven van de regels van Drank- en Horecawet, ook bij sportkantines en slijterijen. De gemeente kan optreden tegen het niet voldoen aan de regels met onder andere waarschuwingen, het opleggen van dwangsommen of zelfs (tijdelijke) sluiting van deze gelegenheden.