Rinus en Fien Sprangers uit Lage Zwaluwe 60 jaar getrouwd

Vandaag vieren Rinus en Fien Sprangers uit Lage Zwaluwe hun 60-jarig huwelijksjubileum. Het begon allemaal op een dansavond in Zevenbergen waar Rinus, geboren en getogen in Lage Zwaluwe, en Fien, geboren in Langeweg, elkaar zagen. Na een paar dansavonden vol blikken en knipoogjes, bracht Rinus Fien een keertje naar huis en toen was het beklonken.

Rinus (87) vertelt ons over hun ontmoeting: "Vroeger was het niet zo direct als nu hè. We zagen elkaar op een avond, maar er gingen nog wat meer avonden overheen voordat ik haar een keertje naar huis bracht. Ik deed net alsof ik de weg wist, maar dat wist ik helemaal niet!", lacht hij hardop. Rinus, toen 24 jaar, en Fien, toen 20 jaar, kregen verkering en hun verkeringstijd duurde uiteindelijk twee jaar. Twee jaar lang fietste Rinus naar Langeweg, één keer, soms twee keer in de week. Hij werd bij Fien thuis hartelijk verwelkomd. "Ja, zeker bij moeders hoor. Ik was heel erg welkom en dat geeft ook direct een fijn gevoel." Fien (82) vult hem aan: "Mijn moeder was ook een Zwaluwse, dus dat schepte meteen een band."

Op 30 september 1959 stapten Rinus en Fien in het huwelijksbootje, waarna zij in het ouderlijk huis van Rinus in Lage Zwaluwe gingen wonen. Zijn moeder woonde daar toen ook, zijn vader is helaas omgekomen bij de watersnoodramp in 1953. Rinus vertelt daar open over, maar het is aan hem te merken dat het hem na al die jaren nog altijd aangrijpt. Rinus en Fien leefden weliswaar op hetzelfde erf en in hetzelfde pand als Rinus' moeder, maar zijn moeder had wel degelijk een eigen woning. "Ze had een eigen keuken, slaapkamer en badkamer. Dus we woonden wel samen, maar toch ook niet. Dat is uiteindelijk nog 15 jaar zo geweest", vertelt Fien. Het woonhuis behoorde bij het boerenfamiliebedrijf dat nu al door de vierde generatie Sprangers gerund wordt. "Mijn opa voerde dit bedrijf, mijn vader heeft het vervolgens overgenomen, daarna heb ik het overgenomen en nu boert mijn zoon Kees. Kees is overigens wel naar de locatie aan de Oudeweg gegaan, omdat we hier niet mochten uitbreiden", vertelt Rinus vol trots en passie. 

In hun huwelijk mochten Rinus en Fien samen zes kinderen krijgen en inmiddels zijn ze trotse opa en oma van negen kleinkinderen. Zeven daarvan zijn Brabanders, twee daarvan Canadezen. Menig persoon zal Rinus en Fien misschien beter kennen als de ouders van 'boer Johan', hun zoon die in 2013 deelnam aan het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw Internationaal. Johan woont namelijk in Denemarken, waar kleinzoon Patrick met zijn vriendin Kim nu ook is gaan wonen. "Zo blijft het bedrijf van Johan ook in de familie, want zijn relatie is uiteindelijk op niets uitgelopen en hij heeft geen kinderen die het over kunnen nemen. Dat Patrick daar nu zit, is echt geweldig. En Kim is ook zo'n lieve meid, ze doet alles daar en helpt overal mee waar ze kan", vertellen Rinus en Fien trots.

65 jaar lang heeft Rinus met ziel en zaligheid gezongen. Van het kinderkoor tot het seniorenkoor, het kerkkoor en zelfs het Mades Mannenkoor. Het zingen was een groot deel van zijn leven, maar daar is hij inmiddels mee gestopt. Tegenwoordig vult het echtpaar hun dagen met bezoekjes aan de boerderij van Kees, houdt Rinus erg van houtbewerking en houdt Fien het hele huis nog altijd bij en wordt ze gelukkig van tuinieren en bloemen. Op de vraag of ze het 60 jaar geleden weer samen waren aangegaan als de kennis hadden gehad die ze nu hebben, antwoorden ze allebei 'ja'. Rinus begint: "Nadat ik haar heb thuisgebracht van die dansavond in Zevenbergen, heb ik nooit meer behoefte gehad aan een ander", waarna Fien hem bijvalt: "We hebben het heel leuk gehad samen en we hebben het nog steeds leuk. Dan zitten we een potje te kaarten, of houden we iemand voor de gek en zitten we te schateren van het lachen."

Wij feliciteren Rinus en Fien van harte met hun 60-jarig huwelijksjubileum en danken hen hartelijk voor de gastvrije ontvangst en het gesprek dat zij met ons aan wilden gaan.