Schaakdiploma’s voor bollebozen plusklas De Elsenhof Wagenberg

Vanmorgen reikte wethouder Hans Kuijpers schaakdiploma's uit aan de leerlingen van de plusklas van basisschool De Elsenhof in Wagenberg. Alle leerlingen slaagden voor hun KNSB-schaakexamen en vrijwel allen deden dat met een cijfer 8, 9 of 10!

Meneer René en meneer Peter hebben de afgelopen weken met veel plezier schaakles gegeven aan de kinderen van de plusklas. Meneer René riep hen op om ook in 2018 te blijven schaken, om broertjes en zusjes het spel bij te brengen en vaders en moeders van het bord te vegen. Zelfs wanneer je een keertje verliest, is sportiviteit erg belangrijk want daar leer je óók van. 

Wethouder Hans Kuijpers wilde wel eens weten of de kinderen wisten waar het schaken ontstaan is. De kinderen zelf wisten daar niet precies antwoord op te geven, maar meneer René gaf het verlossende woord. "Schaken komt van origine uit Perzië. Daar komt ook het woord 'schaakmat' vandaan. Het Perzische woord voor 'koning' is namelijk 'sjah' en 'mat' komt van 'māta' wat zoveel betekent als dood. Wanneer je dus schaakmat stond, was je koning dus eigenlijk dood. Spreekwoordelijk dan hè, de koning van het schaakspel dus", legde meneer René uit. 

Jasper en Finn zijn lid geworden van schaakvereniging 't Paardje in Made. Zij hebben op de vereniging examen gedaan, behaald én al een diploma ontvangen. Vandaag reikte wethouder Kuijpers, onder toeziend oog van meneer René, meneer Peter en mentor juf Lieke, aan de overige kinderen hun diploma uit.

KijkopDrimmelen feliciteert Lobke, Milo, Rosa, Willem, Paul, Maud, Niels, Jens, Arthur, Sterre, Selina, Celeste, Kristian, Hugo, Maarten, Yke, Amy, Amber, Olaf, Lieke, Naut, Jur en Iris ook van harte met hun behaalde schaakdiploma's!

Beelden bij dit artikel