VVN vraagt aandacht voor start nieuwe schooljaar

Komende week beginnen ook in Drimmelen de scholen weer. Na de zomervakantie vallen er bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers onder scholieren dan in de rest van het jaar. Daarom roept Veilig Verkeer Nederland in deze periode automobilisten op om meer rekening te houden met scholieren in het verkeer.

Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen en fietsen veel kinderen een nieuwe route naar school. Automobilisten en andere verkeersdeelnemers zien na een lange rustige periode in het verkeer weer schoolgaande kinderen op de weg.

Met de actie 'De scholen zijn weer begonnen' maakt VVN met name automobilisten extra alert op scholieren in het verkeer. Want hoe meer iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid. De actie ‘De scholen zijn weer begonnen’ is er voor zowel kinderen van de basisscholen als leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het blijkt dat er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar twee keer zoveel ongevallen gebeuren in het verkeer onder brugklassers.

Behalve dat de scholieren de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet kennen hebben ze vaak weinig ervaring in het verkeer. Daarnaast hebben zij hun impulsen nog niet goed onder controle en zien daardoor weinig risico’s. Het gebruik van de smartphone op de fiets is ook een oorzaak.

Directeur VVN Felix Cohen: 'Elke vader en moeder wil zijn kind 's avonds weer aan de keukentafel hebben, dus raad ik aan om de (nieuwe) fietsroute ten minste één keer samen te oefenen en de gevaarlijke punten te bespreken. Op deze manier raken de scholieren bekend met de mogelijke gevaren onderweg en kunnen ze daar beter rekening mee houden. Bespreek ook het gebruik van de smartphone onderweg, dit leidt af en kan tot onoplettendheid en gevaarlijke situaties leiden.'

Beelden bij dit artikel