Zit u straks net als onze redactie in een ‘glazen’ huis?

Gisterenavond vond de laatste voorlichtingsavond plaats over aanleg van glasvezel in het buitengebied plus de kernen Drimmelen, Wagenberg, Hooge en Lage Zwaluwe. Alle avonden werden drukbezocht en de animo lijkt groot. Of de 40% aanmeldingen die nodig zijn voor Glasvezel Buitenaf om te starten met het daadwerkelijk realiseren van een glasvezelnetwerk, is nog even afwachten. Aanmelden kan namelijk nog t/m 15 maart. Wethouder Harry Bakker onderstreepte eergisteren tijdens een persmeeting ook het 'nu of nooit' om tot glasvezel te komen in Drimmelen. Wel gaf hij aan dat hoewel de gemeente de kans uniek vindt, deze geen partij kan en mag zijn. Wel zal er indien de 40% gehaald wordt, volop medewerking worden verleend inzake vergunningen en/of leges zodat de aanleg nog vóór de zomer kan aanvangen. Aan onze redactie zal het in ieder geval niet liggen, wij hebben onszelf ook al aangemeld omdat het voor ons niet snel genoeg kan starten!

Met een uploadsnelheid die bij lange na het beloofde maximum niet haalt en een downloadsnelheid van slechts enkele MB's per seconde, is het voor onze redactie soms behoorlijk tobben. Met name als het gaat over fotoalbums van bijvoorbeeld carnavalsoptochten die we in alle kernen bezoeken, duurt het uploaden vele malen langer dan ons lief is. Daarom hebben wij ons aangemeld bij Glasvezel Buitenaf in de hoop dat het ook daadwerkelijk tot aanleg komt van een glasvezelnetwerk. Dat hangt af van het aantal aanmeldingen dat het bedrijf gesteld heeft om kostendekkend te kunnen werken: tenminste 40% van de 4000 adressen die tot het betreffende gebied behoren.

Wie binnen een kern woont, ofwel tussen de bekende bebouwde komborden, betaalt géén aansluitkosten en ook géén vastrechtkosten, mits aangemeld vóór 16 maart. De glasvezelkabel wordt dus gratis tot in uw huis gebracht zoals bijvoorbeeld in de meterkast. Ook (voor)tuinen hoeven niet opgegraven te worden, daar wordt de kabel onderdoor geboord zodat u geen stenen of beplanting hoeft te verwijderen. De enige kosten voor u zijn de kosten van een abonnement bij een provider, waarvan er vier leveren via dit netwerk.

Dat zijn Delta, Online, Caiway en Helden van Nu en afhankelijk van uw keuze, zijn de tarieven niet hoger dan uw huidige abonnement. Zo zijn er al 'alles-in-één pakketten' (telefoon, internet en tv) vanaf € 45,00 per maand met download- én uploadsnelheid van 150 MB per seconde. Up- en downloadsnelheden zijn via glasvezel namelijk gelijk. Ook de afstand van uw woning tot een aansluitpunt in uw straat of wijk, heeft geen invloed op uw internetsnelheid, in tegenstelling tot andere kabelnetwerken. 

Wie buiten de bebouwde kom woont, betaalt eveneens géén aansluitkosten indien aangemeld vóór 16 maart, maar wel een maandelijks vastrechtbedrag van € 15,71 (dit bedrag kan eventueel ook afgekocht worden red.). Overigens betreft het hier consumentenprijzen, dus deze zijn inclusief btw. Glasvezel Buitenaf meldt verder dat indien glasvezel in het buitengebied en de kernen Wagenberg, Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe wordt gerealiseerd, de kernen Made en Terheijden wellicht snel kunnen volgen.

Meer info en/of aanmelden via:  https://www.glasvezelbuitenaf.nl

Websites providers:

Delta:                 https://www.deltaglasvezel.nl/site/nl

Online:               https://actie.online.nl/glasvezel-buitenaf/

Caiway:              https://www.caiway.nl/

Helden van Nu:  https://www.heldenvan.nu/glasvezel-buitenaf/

Beelden bij dit artikel