Zondagavondcolumn van Jan: ‘Blauwe of groene biljartlakens’ en ‘een slippertje met de tong’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Blauwe of groene biljartlakens’ en ‘een slippertje met de tong’.

Ik kwam afgelopen donderdag in de verleiding te livestreamen. Oftewel via internet te luisteren en te kijken naar een opinievergadering van onze wijze dames en heren van de gemeenteraad. Ik geef toe, dan is het soms even schrikken om onze gekozene in levende lijve te zien en nog te horen ook. En vind je het te saai of te lang duren, dan kan je de andere dag op je ‘gemakkie’ het hele circus nog eens terugzien en terug luisteren. De verleiding was door mij, ik dus, simpel gevonden in het agendapunt over een ‘Cultureel Dorpshart’ dat het dorp Made cadeau krijgt. En dat gaat geld kosten. Het opknappen dus van een oud kerkgebouw, het afbreken van een dorps dorpshuis, het bouwen van wat woninkjes en een ondergrondse parkeergarage. Vele eurootjes gaat dat kosten zogezegd. Ettelijke miljoentjes alsof het Monopolygeld is en dat dan verdwijnt in het drijfzand onder die garage.

Nou mag één ding gezegd worden, dat die raads- dames en heren er niet lichtzinnig over praten. Over vleermuizen in de kerk en zelfs over de kleur van de biljartlakens of die blauw of groen moeten worden. Ja en dan gaat de vergadering lekker lang duren. Ik viel bijna van mijn stoel van slaap maar meer van verbazing: ‘blauwe of groene biljartlakens’ hoor ik het nou goed. Uitgesproken door een geachte afgevaardigde uit deze en onze eigenste blauwgroene gemeente. En zo verzandde en strandde het gedoe in de tijd. Ik heb de andere dag de draad maar weer opgepakt en op mijn ‘gemakkie’ terug geluisterd. Staat er toch potdikkie vier uur en zevenenveertig minuten op de terugluisterteller. Is het toch een latertje geworden voor die club. En ja en dan slaat de vermoeidheid toe. En juist bij de rondvraag meldde zich toch nog een afgevaardigde op dit (te) late uur. Dit kennelijk tot ongenoegen van de voorzitter die met een ‘oh godver’ reageerde. ‘Een slippertje met de tong’ zal ik maar zeggen.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl