Jan en Hilde Luijten-Boelee vandaag 60 jaar getrouwd

Wat blijft het mooi om te zien als je een vraag stelt en er emotie aan te pas komt bij het antwoord. Dat gebeurde vanmorgen in de ontmoetingsruimte van De Ganshoek in Lage Zwaluwe waar we Jan en Hilde Luijten vroegen of ze, indien mogelijk, 60 jaar huwelijk opnieuw met elkaar zouden doen. Dat zou zéker het geval zijn beaamden beiden. Jan Luijten (85) is geboren en getogen in Lage Zwaluwe, Hilde Boelee (76) in Den Haag. Hilde verhuisde ettelijke malen met haar ouders en woonde o.a. in Roosendaal, Breda en uiteindelijk in Lage Zwaluwe. Haar ouders werkten hier als uitbaters van de voormalige Zwaan aan het Plantsoen. Jan spreekt niet van een vlam die meteen oversloeg toen hij Hilde ontmoette, maar wél van een lontje dat aangestoken was en brandde. Dankzij een oom van Hilde die beroepsmuzikant was, kregen zij verkering want Hilde was ‘pas’ 15 lentes jong. Die oom deed een goed woordje bij de ouders van Hilde die begrijpelijk enige aarzelingen hadden. Jan over zijn schoonouders: “Ik werd er altijd geweldig ontvangen, vooral door haar moeder. Ik heb ook veel meegeholpen zoals hun tuin bijhouden.” Of hij op zijn knieën ging voor Hilde lacht hij: “Ja, maar dat was toen ik de trap aan het schoonmaken was haha.” Een kwinkslag om uit te drukken hoe goed de band was en waar Hilde aan toevoegt: “Wel leuk hè Jan, wat we allemaal gedaan hebben?”

Hilde werkte mee in de horecazaak van haar ouders en toen die stopten o.a. op een naaiatelier, in de gezinszorg en als beheerder van De Ankerkuil in Moerdijk. Vrijwilligerswerk deed ze bij Omeda waar zij op de woensdagmiddagen de hobbyclub draaide voor de jeugd van 4 tot 7 jaar en de jeugd van 7 tot 9 jaar. Jan werkte als uitvoerder in de bouw totdat hij wegens rugproblemen werd afgekeurd. Via WSW Roosendaal kon hij gelukkig weer aan de slag en werd uiteindelijk geplaatst als beheerder van Den Domp in Lage Zwaluwe. In zijn werkzame leven richtte hij daar als vrijwilliger al een biljartcompetitie op en na zijn pensionering zette zich dat vrijwilligerswerk voort onder de paraplu van SWO. Tot op de dag van vandaag is hij nog altijd voorzitter van de activiteitencommissie en begeleidt hij diverse activiteiten in de ontmoetingsruimte van De Ganshoek. Samen kregen Jan en Hilde een zoon: Richard, en vier kleinkinderen: Dirk, Anne, Amé en Vita.

Niet onvermeld mag blijven dat Jan Luijten jarenlang actief was in het wielercomité. Zoon Richard: “Vaak was het in mijn jeugd voetballen waar leeftijdsgenoten op gingen maar bij mij was wielrennen de basis. Mijn vader had al vroeg een autootje voor zijn werk als uitvoerder maar in het weekend werd daar dankbaar gebruik van gemaakt om naar wielerkoersen te gaan. Imperiaal op het dak, fietsen er bovenop, in die sfeer ben ik opgegroeid ja.” Het laatste woord is natuurlijk aan de diamanten echtelieden. Jan: “Ja ik zou het zéker weer overdoen mét Hilde als het zou kunnen. Ik was best veeleisend en vaak weg, zij stond altijd achter me.” Hilde: “Ik ook! Hij is goed en lief, eigenlijk té lief”… gevolgd door de in de eerste regel gemelde emotie. Mooi!

Namens de redactie van KijkopDrimmelen; Dank voor de gastvrije uitnodiging en nogmaals van harte proficiat en nog vele, goede en hopelijk gezonde jaren toegewenst.

Beelden bij dit artikel