Zondagavondcolumn van Jan: Dat geweeweeweepunt: Das ist ja zum Kotzen

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Dat geweeweeweepunt: Das ist ja zum Kotzen.

Over de onlangs gepresenteerde OZB-verhoging besteed ik in deze column slechts enkele regels. Ik bedoel hier de OZB-aanslag, onderdeel van de gemeentelijke belastingen waar verhogingen al sinds jaar en dag een meer dan prominente plaats innemen. Dat deze OZB-verhoging slechts enkele euro’s zou bedragen, althans volgens het VVD-raadslid met rugnummer 52, is een aperte leugen gebleken. In werkelijkheid bedraagt deze verhoging vele ettelijke tientallen euro’s. Maar goed dit kleinigheidje, een fooitje voor de gemeentekas, even terzijde. Je hebt de gespecificeerde aanslag gemeentelijke belastingen 2021 ongetwijfeld ontvangen met bedragen over van alles en nog wat waaronder die vermaledijde OZB, de kosten voor het ophalen van vuilnis en zo meer. Totaal vijf of soms zes A-viertjes met een veelheid aan toelichting en uitleg. Het bekende ‘door de bomen het bos niet meer zien’ in een dikke en rijk gevulde envelop.

Gelukkig biedt de toelichting uitkomst. Tenminste als je redelijk uit de voeten kan met het internetgebeuren, het bezoeken van meerdere digitale loketten niet schuwt en verliefd bent op het ‘van het kastje naar de muur’ gestuurd te worden. Dan ben je lekker bezig. Bijna ontelbare verwijzingen voor als je vragen hebt, staan in die aanslagbrief. Nou ik heb ze voor je geteld. Het waren er om exact te zijn achtentwintig (28). Jawel achtentwintig verwijzingen, variërende van www-adressen, e-mail-contacten, telefoonnummers, DigiD’s en postadressen voor als je vragen hebt over: ‘belastingen’, ‘woz-waarde’, ‘belasting-betalen-veelgestelde-vragen’, ‘belasting-betalen’, ‘kwijtschelding-gemeentelijke-belastingen’, ’tognederland’ (je weet wel die club van de dubbele incasso’s), enzovoorts. Om precies te zijn zes e-mailcontacten, acht verwijzingen naar internet, twee via DigiD, vijf maal briefwisselingen en zeven telefoonkunstjes. Tenslotte heb ik er nog eentje en wel een citaat uit de bijgevoegde toelichting gemeentelijke belastingen 2021 laatste alinea: ‘Beschikt u niet over een computer, internet en/of DigiD of e-herkenning dan kunt u uw verslag per mail……(!) opvragen’. Per mail opvragen, oftewel: ‘zoek het maar uit’.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl