Zondagavondcolumn van Jan: ‘De bypass Hooge Zwaluwe, vergeet het maar’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week:’ De bypass Hooge Zwaluwe, vergeet het maar’.

Ik heb nieuws. Je zult het geloven of niet maar de omleidingsweg rond Hooge Zwaluwe gaat niet door. De ‘by-pass’ zoals die weg door onze geachte gemeentebestuurders wordt genoemd. Geen by-pass en ook geen bypass dus. Van uitstel en nog vele uitstellen komt simpelweg afstel. Logisch toch. Scheelt ook nog eens een boel centen die de gemeente lekker aan andere hobby’s kan uitgeven. Bij mijn weten, al zeker vanaf de gemeentelijke herindeling toen de oude gemeente Hooge en Lage Zwaluwe bij het grootse Drimmelen werd ingelijfd, wordt over die bypass gebabbeld. Een discussie over die weg bijna sinds mensenheugenis dus en vele vele verkiezingsbeloften verder door een divers pluimage aan politieke partijen. Nu ligt er weer een zoveelste plan op tafel. Ik geloof dat er al zo’n twintig onderzoeken tegenaan zijn gesmeten, maar dat kan de pret niet drukken en kost slechts de burgers, de inwoners van het grootse Drimmelen dus, wat centjes. Een nieuw onderzoek wordt nu weer voorgesteld compleet met een stuurgroep, wat dat laatste ook moge betekenen.

Nieuwsgierig geworden de raadsbrief over die bypass maar eens opgeduikeld die al geruststellend begint met: ‘We zegden u toe u assertiever te informeren over de het project by-pass Zoutendijk Horenhilsedijk’. Assertiever?, is dat hier zoiets als een eigen initiatief door het college van burgemeester en wethouders zodat de raadsleden er niet iedere keer om hoeven te zeuren of te vragen? Een geruststellende gedachte zo’n actief dagelijks bestuur met eigen initiatieven in het grootse Drimmelen. Maar men is hier niet te lui om een kostenraming te maken die natuurlijk het stempel meekrijgt in de geest van en vrij vertaalt: ‘te duur’. Dus op zoek naar geld met woningbouw als oplossing, de ‘kostendrager’ voor jawel de bypass (blijf het toch zeggen bypass).Gelukkig wordt een stevige regie door de gemeente nu toegezegd, maar het blijft behelpen en wordt wéér vervolgd. Een nieuw voorstel met weer een vervolg en dus weer een uitstel en vandaar: ‘van uitstel komt afstel’. Kortom geen omleidingsweg. Nieuws dus voor Hooge Zwaluwe die lekker de bezitter van een mooi Verstappenbaantje met geluidloze klinkers blijft.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl