Zondagavondcolumn van Jan: Eén heel bolletje ijs voor de jonge mantelzorger

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Eén heel bolletje ijs voor de jonge mantelzorger.

Staat er zowaar een oproep in het op mijn adres afgeleverde huis-aan-huisblad gericht aan de jonge mantelzorger. Ik citeer daaruit letterlijk: “Binnen de gemeente Drimmelen zijn er meer dan 100 jonge mantelzorgers, kinderen die vaak zorgen voor een familielid. De eerste week van juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Daarom zet SWO deze week de jonge mantelzorger in het zonnetje. We houden daarom een ijsjesactie. ledere jonge mantelzorger krijgt een cadeaubon voor 1 bolletje ijs om te besteden bij …………………… in Made”. Ja u leest het goed één bolletje ijs, jawel ik herhaal: éééééén! bolletje ijs. Eéntje dus en geen twee. Moet niet gekker worden. Het is maar dat u weet, dat het geen vergissing is van één bolletje ijs. Nu is de eerste week van de maand juni allang verstreken, maar daar gaat het niet over. Het gaat hier om één bolletje ijs dus. Een geschenk niet uit de hemel maar uit de geldlade van de door de gemeente zwaar gesubsidieerde instelling SWO Drimmelen. Hoe en waar de jonge mantelzorger, zelfs die uit de verre gewesten van onze gemeente, zich dan moet melden en hoe hij of zij aan de cadeaubon voor één bolletje ijs moet komen, vermeldt de oproep niet. Gelukkig kan dat bolletje, één bolletje ijs dus, afgehaald worden bij een plaatselijke ijsboer waarvan ik de naam even heb weggelaten, want aan reclame doe ik niet.

Wel onderschrijf ik de slogan van onze gemeente: ‘Kies bewust, koop lokaal’! Iets waar mevrouw de economische VVD-wethouder Lieke Schuitmaker, die ook nog eens de bazin is over het mantelzorggeld en dus ook over één bolletje ijs, de boer mee op ging. Gewapend met een vijftiental metersgrote spandoeken om overal mee te ‘shinen’ en ware fotoshoots te houden om maar niet één nieuwsmedium te hoeven missen. Alleen dat ‘koop lokaal’ had mevrouw, bewust of onbewust in wiens belang dan ook, even over het hoofd gezien en die dingen elders in den lande gekocht, lekker niet lokaal dus. Kijk en dat werd haar, mevrouw de VVD-wethouder Lieke Schuitmaker, kwalijk genomen tijdens de laatste raadsvergadering. En zo ging de VVD-Drimmelen binnen enkele weken voor de tweede maal flink onderuit en werden we weer getrakteerd op duizenden VVD-woorden aan excuus.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl