Zondagavondcolumn van Jan: ‘Enquête over het openbaar groen, hoe gek wil je het hebben?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Enquête over het openbaar groen, hoe gek wil je het hebben?’

Je kent ze vast wel die vele en vele enquêtes en vragenlijsten waar je als je even niet oplet op wordt getrakteerd in je e-mailbak. Of het nu een telefoontje is geweest naar je televisieaanbieder, een bezoekje aan je garage, een visite aan het ziekenhuis, de koop van een nieuwe televisie, een abonnement op een krant of wat dan ook: je bent de pisang als je even niet oplet dus. Nou hanteer ik voor dat geneuzel een afzonderlijk e-mailadres en flikker de meesten gewoon weg. Ik antwoord alleen als de ervaring opvallend goed is of opvallend slecht. Dus eigenlijk gaat zo’n ruim negentig procent van dat gedoe linea recta hopla richting ongewenst de vernietigende prullenbak in. Weg met die zooi.

Bespaart veel tijd, maar nu ter zake in deze column. Een jaarlijks fenomeen vanuit het gemeentelijk raadhuis is de enquête openbaar groen. Binnenkort in dit theater zogezegd en wat je er van vindt en zo en hoe netjes en verzorgd alles is. Nu komt dat dingetje niet zomaar ongevraagd in je e-mailbox, maar word je (elitair of niet) geselecteerd en ontvang je de stapel papier in je brievenbus of zoiets. Nu heb ik er (gelukkig) nog geen ontvangen. Zo ja? Dan wordt het antwoord gelijk aan dat van dat e-mailgedoe: Ja linea recta enz. Zo heb ik wel een aantal van die enquêtes uit voorgaande jaren bestudeerd. Van die rapportjes, een resultaat van een soort werkverschaffing opgesteld door een stagiaire, waarin de dienstdoende wethouder juichend blij en gelukkig is met van die magere zesjes en dat verbeteringen zichtbaar zijn. Met als klap op de vuurpijl een braaf knikkende meerderheid van de gemeenteraad dat alles zo mooi voor de bakker is voor zo weinig geld. Hoe gek wil je het hebben. Echter bij vette achten en dikke negens begin ik, en vast en zeker velen met mij, pas te juichen. Maar dat is denkelijk eeuwige toekomstmuziek.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl