Zondagavondcolumn van Jan: ‘Is Gert de Kok een YouTuber, vlogger of influencer geworden?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Is Gert de Kok een YouTuber, vlogger of influencer geworden?’

Ik zag onze burgemeester Gert de Kok laatst als YouTuber, vlogger of influencer. Het is maar zoals je het noemt. Je moet wat in deze coronatijd en altijd thuiswerken is ook geen zaligheid. Dus zoek je een hobby. In ieder geval, op internet kwam de boel terecht want gezien wilde de burgemeester worden. Met een filmpje en met een hamvraag: ‘hoeveel is anderhalve meter?’ Neen het was geen quiz met vervelende BN’ers als op de TV, maar de vraag over de verplichte of aanbevolen afstand die je van elkaar moet houden in deze coronatijd. Nou dacht ik; anderhalve meter is anderhalve meter. Je neemt een duimstok, rolmaat of zo’n lintje van Ikea en je meet anderhalve meter uit. Maar Gert – zo mag ik hem als burgervader wel noemen – wilde dat aan de hand van symbolen. Nou had hij op dat filmpje al een paar voorbeelden. Mooi in plastic geseald. Op één van die voorbeelden een afbeelding van een hele visarend met wijd gespreide vleugels en dat – zo liet Gert weten – is ‘ongeveer anderhalve meter’. Zo’n vogel, visarend dus, schijnt in het wild te leven in het Nationaal Park De Biesbosch. Dat is leuk, maar wat schiet ik er mee op? Ik kom nooit in dat park. Mij te druk met wat voor volk dan ook en hoe moet ik dan daar de anderhalve meter hanteren waar geen handhaver te zien is die daar op let? Ik heb zo’n vogel ook nog nooit gezien dus. Ja, op een plaatje op mijn computer, maar mijn scherm is géén anderhalve meter.

Maar Gert had nog een geseald symbool onder zijn arm. Eentje met anderhalve bever. Volgens Gert is dat ook ongeveer ‘anderhalve meter’. Op school heb ik nooit geleerd dat anderhalve bever gelijk is aan anderhalve meter. Maar goed, Gert denkelijk wel. Op een Zeeuwse school? Nou weet ik bij toeval, dat bevers ook voorkomen in het nationale park waar ik nooit kom. Dus geen flauw idee en van een plaatje moet je het niet hebben. Maar kort en goed, een hele bever plus een halve bever is samen anderhalve meter. Een hele?, oké kan ik mee leven. Maar een halve? Dat vind ik zielig. Je gaat toch zo’n bever niet in tweeën hakken voor zo’n rottig symbool? Maar zo het leek, waren het getekende bevers. Gelukkig maar. Maar onze Gert had geen vrede. Hij wilde meer en vroeg aan voorbijkomend publiek – jawel bij de Jumbo in dat verre Terheijden – van jong tot oud: ‘hoeveel is anderhalve meter?’ In symbolen dan. Nou de antwoorden vond ik leuker dan de voorstelling à la Gert. Zo van ‘vijf stoeptegels’ tot ‘zo groot als ik’ en alles wat er tussen past.

Nieuwsgierig geworden kroop ik Google op. Kom ik een partij filmpjes tegen van Gert. Tientallen wil ik het niet noemen, maar wel heel veel. Waar haalt de goede man de tijd vandaan? Heeft hij soms in dat filmgedoe een bijbaantje gevonden óf – en dat kan ik bijna niet geloven – zou hij uitgekeken zijn op zijn job als burgemeester in deze mooie gemeente Drimmelen?

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl