Zondagavondcolumn van Jan: ‘Is Het Puzzelbad in Terheijden goed voor het milieu?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Is Het Puzzelbad in Terheijden goed voor het milieu?’

In mijn allereerste column die ik in elkaar flanste, had ik het over de gelukswethouder die een nieuw tijdperk inluidde voor beide zwembaden in de gemeente, De Randoet in Made en Het Puzzelbad in Terheijden wel te verstaan. Deze zelfde gelukzoeker beloofde, dat reeds in het seizoen 2020 het zwemwater in Terheijden zou worden opgewarmd door het Traais Eniergie Collectief (TEC). Prima idee zou men zeggen, niks mis mee, goed voor het milieu en noem maar op. Echter het TEC kampt wat met juridische tegenslag, kon de taak dus niet waarmaken en een noodvoorziening nam het verwarmen in 2020 over. Inmiddels is het zwemseizoen 2021 alweer van start gegaan en het TEC is nog niet in bedrijf. Dus om de badgasten en badgastjes niet in het ijskoude water van Het Puzzelbad te laten plonsen, werd voor het nieuwe zwemseizoen weer een noodvoorziening weggezet. Een pracht van een ketelhuis, blauw van kleur en een metershoge pijp of liever gezegd een schoorsteen.

Dat ketelhuis incluis een verwarmingsinstallatie dat voor het verwarmen van het water moet zorgen, wordt gevoed met (stook)olie uit een duizend liter olietank. Lekker toch. Nu moet die damp van die afgefikte (stook)olie ergens heen en daar dient die schoorsteen dus voor. Afvoeren die hap en met een beetje gunstige of ongunstige wind, blaast de walm menige woning binnen. Nu snap ik de hele discussie wel in de geest van ‘we moeten van het gas af’, maar had dit nu niet even kunnen wachten en het gestook nog even gelaten aan aardgas? Helaas was die gasgestookte boel al uit Het Puzzelbad gesloopt. Nu heb ik altijd geleerd ‘gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’, maar dat geldt niet voor mijn vrienden van het Drimmelense gemeentebestuur. Maar kort en goed, het Terheijdense bad is dus wel van het gas af. Chapeau! alsook voor het vergunningloos verbranden van (stook)olie, dat schadelijk is voor mens, dier en milieu.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl