Zondagavondcolumn van Jan: Je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt.

De komende Tweede Kamerverkiezingen wilde ik eerst aan mij voorbij laten gaan. Beetje naar het idee van Maurice de Hond die in een tv-interview opperde, dat verkiezingen in feite zinloos zijn. Mooie programma’s en nog mooiere beloftes in glanzend verpakte programma’s waar gelovigen mee langs deuren, pleinen en straten leuren met prullaria in de sfeer van kralen en spiegeltjes. Allen op zoek naar zieltjes terwijl hun aanvoerders en leiders het volk toepreken en de sinterklaas uithangen. En als de stemmen van de geronselde zieltjes geteld zijn, verdwijnt al dat geprogrammeerde en mooipraterij in de prullenbak en kruipen de aanvoerders in de bekende achterkamertjes met als enig geluid daaruit, dat de sfeer goed is en er stappen worden gezet. De steevaste uitkomst van al dat gepruttel is dan een door de kiezer ongevraagd akkoord met als titel: ‘compromissen’.

Tot zover een samenvattende geparafraseerde door mij vrij vertaalde mening van Maurice de Hond. En werkelijk ik was vastbesloten in mijn besluit om deze keer mijn stembeurt voorbij te laten gaan gelijk deze opvatting. Echter mijn omgeving gooide roet in mijn eten en (s)pruttelde behoorlijk tegen. ‘Dan mag je niet zeuren’ of ‘dan mag je niet mopperen’ en meer van dergelijke democratische prietpraat en ja als columnist dreigt dan brodeloosheid. Iets te veel van het verkeerde goede over mijn voornemen. Dan maar de zwevende kiezer uithangen met de vraag wat, of liever wie, te kiezen en om al dat programmageleuter door te ploegen is mij even teveel. Eén motto stond voor mij als een paal boven water en dat is het gezegde: ‘Je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt’. En aldus was mijn zwevende keuze gemaakt en met nog een voorkeurstem ook. Rugnummer 52 gaat het worden. Heeft ervaring en wil doorstromen vanuit de lokale politiek naar het Haagse. Mooier kan het niet. Dat doorstromen, of nog beter uitstromen, moeten meer Drimmelense politici doen. Maar dat is voor volgend jaar met een ander motto.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl